Godarta MS

Spørsmål

Hei ha såkalla godarta attakkvis Ms, men har plager m drop fot. Er dette mulig å trene opp/bort? Får fysioterapi og trener nerven som skal løfte. Når er har neurontin makseffekt etter inntak? Går på 2100mg og har sterk mistanke om at medisinen neurontin forverrar symptoma. Ustø + dropfot. Er dette velkjend? Kva er mest effektivt for å få bort dropfot sympom? Hadde ingenting av dette før eg starta på neurontin og kunne då gå lange turar utan problem. Er det riktig at neurontim fører til forsinkede nervesignar - at den blokkerer smerter, men også beskjeder frå hjernen om bevegelse? Er ustøhet vanlig bivirkning?
Helsing optimist.

Svar

Hei,
Takk for ditt brev. Multippel sklerose (MS) prosesser foregår i hjernen (de er "innvendige") og er en betennelsesreaksjon. Vi vet ikke helt hva som utløser eller vedlikeholder en slik betennelse, men vi vet sånn circa hvilke prosesser som foregår og vi vet også meget mye om hvordan de ulike legemidlene kan bremse slike prosesser. I MS-feltet spiller fysioterapeut en stor rolle i rehabiliteringen (jeg vil kalle det som "hånd i hanske"), gangtrening, diverse opptrening av muskulær svakhet, som f.eks. fot drop o.s.v. Så, ja det er absolutt mulig å trene opp diverse motoriske vansker og symptomer og problemer/"bort." Maks. effekt kommer etter ca 2-3 timer. Du kan forsøke i samråd med legen å justere Neurontin, men har ikke hørt at legemidlet virker negativt på MS, tvert i mot har midlet positive effekt mot smerter og spastisitet. Dette er jo vanlige plager ved MS. Derimot kan Neurontin føre til forstyrrelser av muskelsamarbeidet i sammensatte bevegelser slik at du kan føle deg mer ustø, og fot drop kan selvsagt bidra til dette. Det mest effektive er opptrening med fysio for å få bort dropfot. Vi vet at slike plager kan delvis bli bedre og hos noen meget mye bedre. Neurontin stabiliserer en nervemembran som lekker strøm ut i vevet (strøm som lekker ut i bindevev kan oppleves som smertefullt) og på den måten reduserer smerter. Fysio og MS er som hånd i hanske. Håper at dette er avklarende. Lykke til med rehabiliteringen!