Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Er det vanlig at personer under 30 får enten ALS eller MS?

Spørsmål

Hei. Jente 29 år, sunn og aktiv livsstil, butikkmedarbeider, trener 5-6 dager i uken. Du har sikkert fått tusenvis av slike spørsmål før, men jeg føler likevel jeg må spørre. de siste ukene har jeg utviklet stor angst for sykdommene asl og ms, og merker til flere rare symptomer på kroppen min. det startet for noen dager siden med prikkinger i h.fot, foten føltes tung og "annerledes". nå har smertene/ubehaget flyttet seg til legg, ankel og jeg føler meg svakere i et bein. jo mer jeg tenker på dette, jo mer fremtredende blir det. jeg er nylig utredet for svimmelhet, tatt MR som var ok. kun krystallsyke. trener fremdeles 5-6 dager i uken, kan gjøre det samme som tidligere. er mye støl etter treningene pga høy mengde trening og dårligere restitusjon de siste ukene. hvor stor sannsynlighet er det for at det kan være als/ms? eller er dette bare helseangst? burde jeg ta det videre med lege? har vært mye hos lege de siste mnd og år pga angst for ulike sykdommer. er det vanlig at unge under 30 får als/ms?

Kvinne 29
Svar

Hei,

Det er nokså vanlig med MS i den aldersgruppen, mens ALS pleier å ramme de over 40 år. Det er veldig bra at du er sunn og har aktiv livsstil. Du har dessverre utviklet angst for spesifikk sykdom og du klarer ikke kontrollere disse tanker som er karakteristisk for angstsykdom. Psykologen pleier da hjelpe sortere tankene i riktig retning for noen ganger kan man kjøre seg "fast". Som du selv sier er det rare symptomer, og kroppen kan lave rare symptomer uten at det betyr at man er reellt syk. Du har prikkinger i fot, den føltes tung og så har smerten flyttet seg pluss at du føler deg svakere. For ikke lenge siden var du plaget med svimmelhet uten at man fant noe på MR og spørsmål nå er om du skal utredes mer. Det vil bygge på hva vi finner på undersøkelse som jeg da vil anbefale. Slike symptomer tyder lite på ALS, men hvis det er reell svakhet så bør man ev. vurdere MS men sjeldent det presenterer seg slik. Det kan være helseangst som da psykolog bær behandle. Lykke til!