Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Er det MS?

Spørsmål

Kan dette være MS?

Jeg er en kvinne på 29 år som er veldig redd for at jeg kan ha fått MS.
Har de siste 2-3 ukene vært plaget med følgende symptomer
- Letter svimmelhet samt ubalanse når jeg går. Har også hatt disse symptomene tidligere i perioder.
- Leamus(muskelrykninger) som kan forekomme overalt på kroppen så og si daglig. Kan først ha det i armen og så neste sekund i leggen feks. Dette har jeg hatt i flere år.
- Innimellom kan jeg også få en slags stivhet/krampe i en muskel i ansiktet.
- Ufrivillig rykning/bevegelse i feks arm/hånd forekommer også iblant. Feks at armen eller hånda beveger seg/rykker til en gang.
( Ikke slike rykninger som forekommer ved leamus.)
- Følelsen av nedsatt muskelstyrke samt følelse i arm/ben men dette varer kun i noen sekunder av gangen. Har ikke hatt noe reell lammelse til nå, har hatt dette i perioder i et par år kanskje..
- Føler at synet kan være litt uklart/tåkete i blant samt sorte prikker som beveger seg i synsfeltet dette varer heller ikke lenge av gangen. Kun sekunder som regel før det forsvinner og så kan dukke opp igjen. Det skal nevnes at jeg sitter foran PC på jobb 8 t daglig,kan dette være grunnen?
- Hodepine
- Føler også at jeg har problemer med konsentrasjon. Kan glemme at jeg har gjort ting, gjøre ting helt ubevisst etc, ha vanskelig for å formulere meg iblant etc...Stresser mye så det kan også være derfor kanskje?

Var for ca 5 år siden gjennom en grundig undersøkelse hos nevrolog/lege med blodprøver, MR og spinal-prøve,etter å ha hatt diverse diffuse symptomer i kroppen over lengre tid, blåmerker,nedsatt følelse støtvis gjennom kroppen etc. Legene fant ikke noe galt den gang.
Frykten for MS har ikke klart å slippe taket og dukkert til tider sterkt opp. Kan det være at jeg rett og slett får disse symptomene fordi jeg tenker mye på sykdommen?
Føler meg ellers normalt frisk. Har til tider ganske mye energi etc. Har vært litt trøtt og slapp i vinter men ikke noe unormalt tror jeg..

Har også sus i ørene, hører en pipelyd i samme takt som hjerteslagene mine inni øret. Dette har sikkert ikke sammenheng med de andre symptomene mine men hva skyldes dette???

Håper dere kan gi meg en reell vurdering på jeg kan ha MS eller ikke ut ifra de symptomer jeg opplever. Jeg vet at MS er en sykdom som kan debutere med ganske diffuse symtomer og derfor vanskelig å stille diagnose på. Har lest endel om symptomer på nettet men de karakteristiske MS-symtomene kan jo forekomme selv om man ikke har MS også..

Er det alternativt andre ting symtomene mine kan skyldes?
Vil helst slippe å gå til lege, derfor håper jeg dere kan gi meg en vudering på hva dette kan skyldes.

På forhånd tusen takk!
Relevante sykdommer/medisiner: Ingen MS i familien.
Tar ingen medisiner

Kvinne, 29 år

Svar

Hei! Takk for spørsmålene. Det er forståelig at du er redd for å få MS. Det er en alvorlig sykdom som ingen ønsker å få. Så når du opplever at du har symptomer på denne sykdommen så er det forståelig at du er redd og ønsker klare svar.
Multipel sklerose (MS) er en kronisk inflammatorisk demyeliniserende sykdom i sentralnervesystemet. Nervetrådene blir skadet ved at myelinskjedene (isolasjonen rundt nervetrådene) blir skadet i varierende grad. Utvikling varige nevrologiske symptomer har sammenheng med tap av nervetråder og sekundær atrofi (svinn) i sentralnervesystemet. Gjennomsnittlig debutalder er 30 år og nesten dobbelt så mange kvinner som menn får MS.
Symptomer og tegn er avhengig av hvilke områder i sentralnervesystemet som er affisert, f.eks. synsforstyrrelser som dobbeltsyn pga betennelse i synsnerven, lammelser i en eller flere armer og ben, kramper, nedsatt følelse i hud, ustø gange, svimmelhet, blærefunksjonsforstyrrelser, smerter, depresjon og en påfallende utmattelse og trettbarhet. Vel halvparten av pasientene får problemer med intellektuelle funksjoner som skyldes hjerneorganiske forandringer.
Et sentralt symptom hos deg er leamus. Leamus rundt om i kroppen er såpass utbredt at vi får masse henvendelser om dette fenomenet her på Lommelegen.no.
Leamus, tics eller fasikulasjoner er muskelsammentrekninger såpass sterke at de er synlige utenpå huden. Vi vet at det skyldes en overaktiv fyring av nerveimpulser, men vi vet ikke alltid årsaken. Det kan skyldes kalsium, kalkmangel og mange får bedring ved å drikke melk. Det kan også skyldes for lite søvn og stress. Viktig derfor med andre ord og spise regelmessige måltider som inneholder riktig sammensetning av mineraler og elektrolytter. Vi vet at det er de som styrer nerveimpulsene som forårsaker leamus.
Det er uhyre sjelden at fenomenet betyr alvorlig sykdom, og man må bare vente til det går over.
Jeg kan selvfølgelig ikke garantere at du ikke har MS, men etter å ha lest ditt brev, så mistenker jeg ikke denne sykdommen. Stress påvirker konsentrasjonsevnen vår ved at vi produserer stresshormoner, som kortisol. Hvis vi går med høye kortisolverdier over lang tid, så påvirker dette vår evne til å lagre informasjon og til å finne allerede lagret informasjon i hjernen. Dette påvirker vår hukommelse negativt og vårt funksjonsnivå blir dårligere.
Mitt råd er at du bør stress ned. Mange får god hjelp til dette av yoga og meditasjon. De fleste treningssentre tilbyr dette nå.
Jeg vil også anbefale deg å kontakte en ØNH-lege på grunn av øresusen din. Kanskje det bare er en bagatell som for mye ørevoks?

At du tror du har MS skyldes at du fokuserer på de symptomene du vet er karakteristisk for MS. På den måten driver du med noe som er svært lite produktivt nemlig selvdiagnostisering.
De symptomene du beskriver passer imidlertid på de fleste sykdommer, men som oftest er de forårsaket av stress. Med sykdomsangst i tillegg, blir de mer levende for deg enn andre.

Lykke til videre.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-