Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

En slags nummen følelse i hender og bein

Spørsmål

Hei! Jeg har det siste året hatt en slags nummen følelse i hender og bein. Det er på en måte «prikking» som kommer og går. Det er mest tydelig på venstre side, altså i venstre fot og venstre hånd. Denne følelsen i venstre hånd blir kraftig forsterket hvis jeg f.eks støvsuger eller holder i noe som dirrer – når jeg da bytter støvsugeren over til høyre hånd er det temmelig ubehagelig prikking i venstre hånd ei lita stund (ett minutt eller så).

Jeg hadde også en episode for noen uker siden da fingrene på venstre hånd begynte å skjelve/dirre ukontrollert mens jeg satt ved tastaturet. Det gav seg etter et par minutter. En annen ting som også har skjedd siste året er at musklene til tider jobber «av seg selv». Det er som om impulser går til musklene uten mål og mening slik at musklene «får puls». Spesielt på baksida av leggen skjer dette støtt og stadig, og da kan man se at det er bevegelse i musklene.

Ved to tilfeller har jeg sittet en hel kveld med ukontrollerte rykkinger i de store lårmusklene. Da ser man tydelig at hele muskelen rykker til. Da kan den rykke mer eller mindre hvert sekund, så kommer det og går litt. Viss jeg bøyer kneet, gir det seg, men viss jeg retter det ut igjen begynner det på ny. Det har forsvunnet over natta.

Dette med at musklene jobber av seg selv/får rykkinger er no som virker som å bli forsterket etter trening og fjellturer, men jeg kan merke litt til det hver dag. Jeg har ingen funksjonsnedsettelser, og jeg har hatt runder hos både fastlege og nevrofysiolog på dette.

Nevrofysiologen fant ikke noe galt i det perifere nervesystemet, men muskelmålinger han gjorde tydet på at jeg hadde eller hadde hatt en form for skade i ryggen. Jeg har til tider plutselige, lette smerter i rygg og nakke, men det er ikke noe voldsomt.

Jeg er litt hypokonder av meg og er veldig redd for f.eks MS, så jeg klarer ikke å slå meg til ro med at disse symptomene, som jeg føler er i begge armer og begge beina, kommer fra så lette ryggsmerter. Så da prøver jeg her.

Mann 36
Svar

Hei,

Dette er litt uspsifikt, «prikking» kommer oftest av stramme muskler, noen ganger skader på nervene men da bør du gjøre en nevrologisk undersøkelse og fordi det er mest tydelig på en side. Det at du skjelver/dirrer kan også skyldes stramme muskler så lenge det er ingen funksjonsnedsettelser.

Dessuten var det fine funn hos nevrofysiologen. Hvis det er mistanke om skade i ryggen så bør det tas MR, men jeg tror ikke det er skader flere steder i ryggen. Dette er ikke typisk for MS.

Lykke til!