Droppfot

Spørsmål

Hei
Jeg har fått diagnosen droppfot av min fastlege. Dette er meget sannsynlig korrekt da jeg har alle symptomer.
Jeg har mistet noe av følelse fra litt nedenfor høyre kne og nedover foten og utever fotbladet. Jeg kan da bevege fotblad og tær nedover, men ikke oppover. Har ingen smerter. Dette medfører ubehageligheter når jeg går og at jeg ikke kan kjøre bil.
Jeg har vært og tatt røntgen av nedre del av rygg og av kne. Har ikke hørt noe om resultatet. Men det vil overaske meg om årsaken kommer fra rygg eller kne.
Skaden ble oppdaget lørdag morgen 27 november. Jeg hadde da overnattet på en benk hos en kamerat. Oppdaget da at jeg manglet følelse i deler av foten. Trodde dette hadde med at jeg kunne ha ligget på foten og at dette ville gå over. Dette skjedde ikke. Det var ingen forandring iløpet av helgen og gikk til min fastlege på mandag ettermiddag. Denne legen kunne ingenting om droppfot, men sjekket opp og var i kontakt med nevrolog hos Ullevål. Ga meg tilbakemelding om at ville trolig gå over iløpet av 2 uker til 2 måneder og at det ikke var noe jeg kunne gjøre for å få fremskynde helbredelsen.

Det jeg lurer på er om det er vanlig at slike skader går over av seg selv? Og eventuelt hvor lang tid dette tar.
Er det ting jeg kan gjøre for å fremskynde helbredelsen? Bør jeg gå mye på foten eller bør den holdes mest mulig i ro?
Hva med ting som fysioterapi eller akkupunktur?
Bør jeg undersøkes nærmere av en nevrolog?
Finnes det medisiner ?
Hva med elektrisk stimulering av muskler/nerver (så dette nevnt i en artikkel om peroneus nerven) ?

Fikk en rekvisasjon for en såkalt droppfotskinne hos ett selskap (husker ikke navnet). Der fikk jeg tilbakemelding at det var 2 måneders ventetid. Er det steder der jeg kan få slikt hjelpemiddel raskere?

Min far fikk diagnosen MS for 6 år siden. Jeg er nå veldig nervøs for at min droppfot kan ha noe med en slik lidelse å gjøre. Kan det være en slik sammenheng?

Mann, 32 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Droppfot kan ha flere forskjellige årsaker. Den vanligste årsaken er en mekanisk påvirkning av peroneus-nerven der denne slynger seg rundt utsiden av kneet på sin vei ned mot fremre leggmuskulatur. Symptomene er svært klassiske, og nøyaktig slik du forklarer dem. En slik påvirkning av peroneus med derpåfølgende droppfot pleier ofte å oppstå etter et traume mot kneet, den klassiske årsaken i så måte er lengre tids arbeid i knestående. for eksempel med gulvlegging eller lignende. Også press mot dette området fra for eksempel en hard benk kan gi slik påvirkning.

Så til dine spørsmål: Ja, det er vanlig at dette går over av seg selv og blir helt bra igjen. Nervevev gror imidlertid svært langsomt, og det er ikke uvanlig at det går flere uker før bedring inntrår. Det er dessverre ingenting du kan gjøre for å fremskynde denne helbredelsen. Det er ingenting som tyder på at du blir raskere frisk av å holde foten i ro eller gå spesielt mye på den. Forhold deg som vanlig i påvente av den spontane bedringen. Hverken fysioterapi eller akupunktur har såvidt jeg vet påvist noen effekt på dette i store studier. Dersom din fastlege har undersøkt deg, og hun dertil har sjekket sine funn med en nevrolog som var enig i diagnosen, er det ingen grunn til at du skal bli undersøkt av nevrolog for dette. Det finnes ingen medisiner som har bevist effekt på denne tilstanden, heller ikke elektrisk stimulering (såvidt jeg vet). Elektrisk stimulering av nerven brukes imidlertid fra tid til annen som et hjelpemiddel for å stille diagnosen der denne er usikker.

Droppfotskinne brukes dels for å gjøre dagliglivet lettere, fordi du da unngår at foten sleper i bakken for hvert skritt (jeg hadde en gang en pasient med droppfot som var avhengig av å hoppe ut og inn av båter i sitt arbeid. Uten droppfotskinne kunne han ikke gjøre jobben i det hele tatt, men med droppfotskinne var han helt arbeidsfør). Dels brukes droppfotskinne for å unngå sykelig forkortning av muskulaturen i leggen, ved at den spissfotstillingen som oppstår, automatisk rettes opp av skinnen. Alternativet er å være flink til selv å tøye muskulaturen i leggen for å forhindre forkortning. Uansett er en ventetid på to måneder helt uakseptabelt for denne diagnosen. Om to måneder er du jo helt eller delvis bra igjen, det er NÅ du trenger skinnen ! Jeg vet ikke hvor det er kortest ventetid for dette. Du kan evt. slå opp i gule sider på internett under stikkordet "ortopediske hjelpemidler". Dette gir deg en nummeret til en rekke firmaer du kan ringe, litt avhengig av hvor i landet du bor.

MS kan gi en lang rekke symptomer, og en helt sjelden gang kan det vel hende at også droppfot kan være et symptom ved MS. Sannsynligheten for dette er imidlertid uhyre liten, og som du sikkert vet er heller ikke MS direkte arvelig. Jeg synes derfor du ikke skal bekymre deg om dette. Jeg går ut fra at du har avtalt en kontroll hos din fastlege. Dersom du ikke blir bedre innen noen uker vil hun ventelig henvise deg videre til nevrolog, men statistisk sett blir du helt bra av deg selv, og du vil da ikke trenge noen videre henvisning.

God bedring !

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-