Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Det kryper maur under huden

Spørsmål

De tre-fem siste årene har jeg til tider hatt en følelse av at det kryper maur under huden på øvre del av ryggen, sentrert mellom skulderbladene. Like før jul 2019, forverret dette seg og det var mer som kakerlakker gikk løpsk. Jeg opplevde også stikking i tær, føtter og hender/fingre. Hadde høsten 2019 og utover, noen episoder med intense skarpe smerter i føttene, hovedsaklig høyre. Smertene kom enten foran i foten eller i hælen. Gikk over etter ganske kort tid. For ca tre år siden opplevde jeg noen ganger synstap på det ene øyet, i den forstand at synsfeltet ble borte, som om jeg ble blendet av sterk blits. Jeg tok kontakt med lege nå i januar ang dette. Hun mente det var MS. Henviste meg til MR av hodet. MR resultatene var fine, og jeg fikk beskjed om at det da ikke var MS. Ble så henvist til nevrologisk poliklinikk, og venter på time der. Annen informasjon: De to-tre siste årene har den venstre foten til tider blitt stiv og øm. Jeg har begynnende artrose i stortåleddet. Har ofte måtte gå til foten. De siste årene har jeg også vært plaget med hjertebank/hjertet som liksom galloperer av veg. Opplever dette nå flere ganger i uken, i ulik grad. Dette skjer når jeg er rolig både fysisk og mentalt. Spesielt det siste året har jeg til tider opplevd at det strammer og snører seg rundt høyre del av brystkasse/lunge. Som et belte som strammer/et slags trykk/press . Ofte værre når jeg holder på med noe fysisk over tid. Fjernet galleblæren Jan 2019, da en polypp jeg årlig har gått til kontroll med de siste sju årene, hadde vokst. Har siden før de oppdaget polyppene, vært plaget med ubehag under høyre ribbeinsbue. Disse plagene så først ut til å bli borte etter operasjonen, men er der nå fortsatt. Frozen shoulder høyre skulder høsten 2018, bedre i dag men har fortsatt noe vondt. Kjenner nå lignende plager venstre skulder. Jeg synes det har vært mye styr med kroppen de siste årene, og lurer på hva alt dette kan være tegn på? Kan jeg utelukke MS da MR av hodet var normal

Kvinne 44
Svar

Hei,

Slike plager må vi absolutt ta alvorlig. Jeg pleier å ta Borrelia prøver. MR viser veldig godt enhver type betennelse, som f. eks. MS. I ditt tilfelle var MR av hodet og MR resultatene heldigvis normale slik at man utelukket MS. Nå har plagene har vart noen år, og utvidet seg til tær, føtter, hender osv. må man også tenke på kroniske muskelstramninger, psykiske påkjenninger og angst (hjertebank og/eler at det snører seg rundt brystkasse er vanlige symptomer). Informasjon om synstap kan styrke mistanken om MS, ettersom synstap kan være tegn på synsnervebetennelse. Ellers tenker vi på blodpropper til øyet fra en halsåreforkalkning (såkalt amaurosis fugax). At du er stiv og øm kan f. eks. bety muskelstramninger og muskelbetennelse osv eller artrose. Når det gjelder hjertebank må selvsagt arytimer utelukkes. Det er svært liten mistanke om MS da MR var normal. Det er fint at D vitamin nivået korrigeres nå. Lykke til!