Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Betennelse rundt synsnerve hos barn

Spørsmål

Har en datter på 7 som mistet synet på ene øyet, fikk "Optikusnevritt", altså betennelse på synsnervene. (Synet kom tilbake etter kortisonsteroid behandling, tror jeg det var) Det er tatt ryggmargsprøve og resultatet er Antimog. På nettet finner jeg bare kompliserte artikler om dette på Engelsk, så skulle gjerne hatt en Norsk forklaring på dette.

Får høre at hun kan bli positiv til Antimog, da får hun MS.

Kan du forklare hva dette er for noe på godt Norsk så vanlig dødelige forstår?

Er dette en permanent tilstand, finnes det behandling?
Fører denne sykdommen til permanente skader på noen måte, i nervesystemet, hjernen el?
Er det noe vi må være ekstra påpasselig med, kosthold, vitaminer, fysisk aktivitet osv? Bør noe ungås?
Hvor stor er sjansen for at det kan utvikle seg til MS og kan vi gjøre noe for å bremse utviklingen, hvis det er noen utvikling?
Er dette en sjelden sykdom siden det ikke finnes noen informasjon om den på Norsk?

Kan du gi mest mulig informasjon om denne sykdommen....

Vennlig hilsen ...

Svar

Hei,
Takk for din henvendelse. Dette er antistoffer mot støtteceller som kler synsnerven, de angriper støtteceller, "kler av" synsnerven og det oppstår en betennelsesreaksjon rundt synsnerven. Tilstanden er reversibel. Det er etter hvert påvist et spekter av slike antistoffmedierte sykdommer, og man har fulgt både barn og voksne og funnet at får noen forblir det med en enkel episode, mens andre kan få tilbakefall av sykdomsaktivitet. Trolig er denne hendelsen isolert og veldig få barn får episode nummer 2. Typisk faller MOG antistoffer til 0 hos de med isolert klinisk hendelse (altså symptomer bare en gang), men dette kan ta mange måneder før det detekteres i blodet. Behandlingen består av immunmodulerende behandling, som f.eks. steroider, for å dempe denne antistoffdannelsen som kroppens forsvarssystem setter i gang. Sykdommen kan føre til skader av hjernevev dersom betennelsen ikke slås ned på med medisiner. Det er viktig med ekstra god hvile, mye søvn og selvsagt rikholdig og sunn kosthold. Fysisk aktivitet er bra. Det er en viss sannsynlighet for overgang til MS, ofte dersom man får flere episoder. De barna som har IgG MOG antistoffer har oftest bedre prognose enn de barna med lik sykdombilde og uten slike antistoffer. Vi får håpe barnet ikke får flere slike symptomer! Masse lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-