Spenningshodepine

Spørsmål

Jeg er 52 år og har vært plaget med sterk hodepine flere dager i uken gjennom flere år. Har vært til diverse utredninger hos ulike spesialister, inkl. nevrolog – uten at noen har kunnet hjelpe meg. Negative funn også på MR og røngten. Har også vært utredet for Bekdrews/reumatisme, med negativt resultat. Gjennom min erfaring på dette gjennom flere år, har jeg konkludert med at hodepinen blir utløst av låsninger i midtryggen. Denne låsningen skaper stivhet opp i nakken og videre til hodepine (dobbeltsidig).Manipulering av midtrygg hos kiropraktor gir gode resultater, og hodepine forsvinner så og si hver gang (men jeg kan jo ikke gå til kiropraktor hver uke). Dette er en av grunnene til at jeg mener det grunnleggende problemet ligger i låsning i midtrygg, og gir «følgefeil» oppover til hodepine. Problemet er at denne låsningen/hodepinen blir ofte utløst av små, hverdagslig ting jeg gjør, noe som fører til at jeg har dette kanskje flere dager i uken. Når jeg får en typisk låsning, fører dette til sterk hodepine, gjerne på morgenkvisten etter jeg har sovet noen timer, typisk kl. 04-05, og jeg får da ikke sove og må stå opp.Har vært hos nevrolog to ganger med denne problemstillingen, men ikke fått hjelp. Fått blodtrykksenkende tabletter som skal redusere migrene, men dette ga ingen virkning. Den eneste medisin jeg har fått som har hatt noe form for effekt er migrenemedisinen Maxalt. Da slipper hodepinen delvis etter 45 minutter. Fastlegen sier at siden Maxalt har effekt, så er det pr.definisjon migrene. Vet ikke om jeg er helt enig i dette, har ikke aura, kan ha denne hodepinen (tosidig) i flere dager, og blir tydelig utløst av låsning i midtrygg.

Mitt spørsmål: Kan det tenkes at låsning i midtrygg skaper nevrologiske problemer oppover via nakke og utløse hodepine? Hvis du har tro på det, kan du hjelpe meg? Kan kirurgi være aktuelt?Hvis du ikke ser noe sammenheng med ditt fagfelt, har du noe forslag om hvor jeg kanskje kan få hjelp til å finne ut av dette her?

Svar

Hei,
Takk for ditt brev. Fysioterapi er viktig her, behandling over tid kan gi redusert spenningshodepine. Økt spenning i muskler i nakke, skuldre, ryggen og hodet er en viktig faktor som vedlikeholder slike plager. Jeg anbefaler ikke kiropraktor men heller en fysioterapeut. Du har rett i antakelsen om at det dreier seg om en «følgefeil» eller sekundær årsak til hodepine. Veiledning hos fysioterapeut kan over tid gjøre at du kan bruke kroppen på en mer riktig måte. Noen ganger legger vi til Sarotex mens du går regelmessig til fysioterapeut,Disse blodtrykksenkende tabletter må brukes i hvert fall et halvt årstid før de gir skikkelig effekt. Maxalt skal kun brukes ved behov. Jeg tror det kan være kombinasjon av spenningshodepine og migrene. Vi prøver først fysioterapi, men hvis det er noen angrepspunkter for kirurgi, da spesielt i nakken kan man vurderes hos kirurg dersom fysioterapi ikke fører frem. Men da er det mer snakk om armsymptomer og ikke hodepine. Fra korsryggen er det mer snakk om bensymptomer og ikke hodepine. Lykke til!