Sex og hodepine

Spørsmål

Har hatt påvist arvelig migrene siden jeg var barn. Har de siste årene gått på atacand forebyggende, 16 mg først, siden redusert til 8 mg pga for lavt blodtrykk (95/60), nå normalisert.Har fått ett mye bedre liv, få anfall, og ikke så sterke heller.
Men: Sist min mann og jeg hadde sex, og når utløsningen nærmet seg, fikk jeg en sterk, migrenelignende hodepine. Det var som om det eksploderte i hodet på meg, hele pannen først, for så å avgrense seg til høyre side. Dette er 4 dager siden, og det har ennå ikke gitt seg, det er nå bare en murring, men den gir seg ikke. Har tatt maxalt og ibux.
Hva skyldes dette, og hva gjør jeg? Jeg røyker 15 om dagen.

Relevante sykdommer/medisiner: Atacand, 8 mg daglig
Maxalt, anfallsmedisin

Kvinne, 42 år

Svar

Hei.

Noen mennesker får hodepine i forbindelse med seksuell aktivitet, og det finnes to typer hodepine som kan opptre i tilslutning til (dvs. like før, under og like etter) orgasme.

Den ene typen er såkalt ”orgasmehodepine” og er en variant av migrene. Karakteristisk for denne hodepinen er at den kommer i forbindelse med eller rett etter orgasmen, er svært intens og kraftig, har pulserende karakter, og er oftest lokalisert til begge sider av hodet. Normalt varer denne hodepinen noen få minutter, men kan i enkelte tilfeller pågå i flere timer.
Man tror at smerten ved slik orgasmehodepine skyldes trykkforandringer i ryggmargsvæsken.
Orgasmehodepine er en helt godartet og ufarlig form for hodepine som kan opptre under hver orgasme eller sjeldnere. Hvis man blir mye plaget kan hodepinen forebygges med noen migrene-medisiner tatt før samleie. Når en først har fått hodepine kan en bruke vanlig smertestillende (f.eks. Paracet, Ibux). Personer som har migrene er mer utsatt for å få slik hodepine.

Den andre typen hodepine som kan opptre i forbindelse med orgasme er forårsaket av en såkalt aneurisme-blødning i en av blodårene i hjernen. Et aneurisme er en liten utvidelse/ ”utposning” av en blodåre på grunn av svakhet i blodåreveggen. Om lag 2% av alle voksne personer har ett eller flere slike aneurismer, og høyt blodtrykk og røyking disponerer for at aneurismer skal utvikle seg. En sjelden gang kan et slikt aneurisme sprekke i tilslutning til orgasme, og det kommer da et smell av en hodepine. Denne hodepinen starter ofte på en side av hodet eller i bakhodet. Den kan vare lenge og eventuelt ledsages av stiv nakke, kvalme og brekninger, svimmelhet, krampe, lysskyhet og nedsatt bevissthet – men plutselig hodepine kan også være eneste symptom ved en slik blødning. Aneurisme-blødning er sjelden, og det er viktig å diagnostisere og behandle dette raskt.

Det er også andre hodepineformer som kan gi liknende symptomer som de du beskriver. Jeg synes imidlertid du skal kontakte legen din så raskt som mulig for å utelukke at hodepinen din er forårsaket av slik aneurisme-blødning. Dette er særlig med tanke på at du ikke har hatt hodepine i forbindelse med orgasme tidligere (slik jeg forstår deg), den har vart såpass lenge som 4 dager, og at den ikke gir seg på tross av at du har tatt smertestillende (Ibux). Legen din vil gjøre en nevrologisk undersøkelse av deg, og eventuelt henvise deg til røntgen av hodet (CT) og blodårene i hodet (såkalt angiografi).