Nyoppstått hodepine hos en voksen frisk person

Spørsmål

Hei, jeg er en person som ";aldri"; er syk, men har en merkelig ";plage";: For ca 3 år siden opplevde jeg noe rart; jeg sto og pratet med en kollega på jobben da et kraftig lyspunkt dukket opp i synsfeltet (litt til venstre). Etterhvert ble det til en sol, og jeg ble litt skjelven og satte meg for meg selv. ";Solen"; ble større, åpnet seg i midten og det hele begynte å rotere og øke i størrelse. Etter hvert ble ringen fylt med nydelige (!)farger i prismeform. Den ble større og større, og forskjøv seg sakte mot venstre, for etter ca 3 kvarter å forsvinne til venster. Jeg opplevde tendens til det samme noen uker senere, men etter det har jeg ikke hatt dette ";synet";.
Et par måneder etter dette fikk jeg (en lørdag)i løpet av kort tid vondt i venstre side av ansiktet (panne og ned i kjaken, med senter i neserota hvor det føltes som det var et sår. Jeg dro til legevakta, men der fant de ikke ut noe (betennelsestest). Jeg fikk allikevel penicillin, og faktisk følte jeg meg bedre ganske fort, men det ble ikke borte i løpet av kuren. Dette var altså for snart 3 år siden. Jeg har aldri hatt slik akutt smerte siden, men fra tid til annen hatt følgende symtomer: Blåst ut fra venstre nesebor små røde blodflekker. Bankende vondt (men ikke veldig) på venstre side av ansiktet (fra ovenfor pannen og ned til kjake), i tillegg lett for å komme tårer i venstre øye. Har også tidligere følt meg ";litt rar"; i venster arm/hånd, men ikke det siste året.
Fungerer greit nok på jobb (er fabrikksjef) men kunne tenke meg at disse ";raritetene"; gikk over.
Ut fra symtomene burde dette være en form for migrene. men litt rart med den periodevis vonde neserota. (Min mor hadde migrene mesteparten av livet).
Hva tror du om dette?

Mann, 58 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Kjære 58 årige mann,

Først vil jeg si at du må være tålmodigheten selv dersom du ikke har oppsøkt lege med disse plagene før ( bortsett fra da du var på legevakten for 3 år siden).
Deretter vil jeg påpeke at det er sjeldent at migrene debuterer etter fylte 50 år, og at enhver nyoppstått hodepine i din alder skal undersøkes grundig. Det innebærer en nevrologisk undersøkelse, måling av blodtrykk, blodprøver og eventuelt bilde diagnostikk, dvs. CT røntgen eller MR. I ditt tilfelle kan det hende at man vil rekvirere CT av bihulene også.
Riktig diagnose er avgjørende for riktig behandling!
De nevnte undersøkelsene vil her kunne bidra til å stille en diagnose. Legen vil likevel trenge mer utflylende opplysninger fra deg, spesielt vedrørende den hodepinen du av og til opplever nå. Du vil komme langt på vei om du fyller ut migrenedagboken over en periode samt HIT-6 skjemaet (se vedlegg) før du kommer til konsultasjon. Det vil gi legen mange av de opplysningene jeg mangler her for å komme frem til en diagnose. Husk å nevne at du av og til kjenner deg ";litt rar"; i venstre arm og hånd.

Dersom du ikke får hjelp til dette hos fastlegen din, vil jeg anbefale deg å be om en henvisning til en nevrolog.
Jeg kan ikke utelukke at man til slutt vil ende opp med å konkludere at dette likevel er Migrene med Aura. I så fall finnes det i dag god behandling for smertene dine.
Lykke til!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-