MIn tantes migrene

Spørsmål

Hei, leste om en bok skevet av Hanne-Vibeke Holst som på svensk heter "Min mosters migren". Hun hevder at tanten led av migrene fordi hun undertrykte seg selv i ekteskapet og at migrenen forsvant helt da hun gikk ut av det og realiserte seg selv. Hva tenker dere om en slik forklaringsmodell? Tror dere at migrene er kun psykisk? Jeg tror selv jeg lider av det, og min mor gjorde det samme da hun var på min alder. Hun er imidlertid helt kvitt problemene i en alder av 58. Hva kan dette skyldes?

Kvinne, 33 år

Svar

Hei!

Årsaken til at noen får migrene er nok ikke fullstendig kjent. Man tror at migrene skyldes en endring i blodstrømmen til hodet og hjernen, og at enm slik endring kan ha blant annet eksterne årsaker. Du har sikekrt hørt anbefalinger om å unngå sterke oster, rødvin og sjokolade. Psykisk stress kan helt klart utløse hodepine og migrene. Imidlertid er det ikke så enkelt at man kan si at de som får migrene har det tungt psykisk. Mange får migrene uten egentlig en utløsende årsak som man klarer å identifisere.

Det er flere typer hodepine og den vanligste typen er nok spenningshodepinen som man tror skyldes spenninger i rygg, ansikts- og nakkemuskulatur. Det er ikke bestandig like lett å skille migrene og spenningshodepine, men sistnevnte har ofte også en sterk psykisk komponent, slik at mentalt og følelsesmessig stress kan forverre tilstanden.

Det finnes nok nesten like mange forklaringsmodeller som det finnes migrenepasienter med tanke på hva den enkelte reagerer på forut for migreneanfallet.