Migrenemedisiner

Spørsmål

Hei!
Kona mi er sterkt plaget av migrene og tar vanligvis 2-5 tabletter i uka av Imigran el. Relpax. Kan dette være skadelig? Hvor mange tabletter kan det tas, og hvilke skader kan påføres ved slike tabletter?
På forhånd takk.

Mann, 45 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei !
Det er bra du spør, fordi hun har nok et for høyt forbruk av disse medisinene, og det vil på sikt forverre hennes plager.
Denne typen migrenemedisiner heter triptaner, og det er mange typer av disse.

Man bør ikke bruke slike medisiner mer enn maximum 8-10 dager pr mnd. Bruker man det hyppigere enn dette, kan man få det som kalles medikamentutløst hodepine, og denne kan være vanskelig å skille fra egentlige migreneanfall.
Problemet med dette er at man evt kan bli fristet til å ta en ny tablett mot denne hodepinen igjen fordi man tolker det som et migreneanfall, og så bare øker det på og øker på. Alså en "ond sirkel"-effekt.
Langtidsresultatet av dette blir en tilstand som egentlig er verre enn det man startet med.

Alternativer ?
Det er endel ny og begynnende viten om at tilskudd med store doser omega-3, dvs fiskeoljekapsler, kan bedre migrene vesentlig i en del tilfeller.
Da snakker vi forebyggende, ikke anfallsbehandling. Anfallene kan etterhvert bli sjeldnere og lettere.
Dette fordi virkestoffene i dette (DHA/EPA) omdannes i kroppen til prostaglandiner og andre betennelsesdempende stoffer som kan ha en dempende effekt på migrene.
Da dette er 100% ufarlig å forsøke, og ellers bare bra for kroppen forøvrig, kan hun vurdere å ta noen måneder med dette og se om det hjelper litt etter litt.
Isåfall skal hun ta doser som er høyere enn det som vanligvis anbefales på boksene. F.eks. Triomar 1000mg, 3-4 tabl morgen og 3-4 tabl kveld.

Du får fortelle henne dette med at hun har et sannsynligvis skadelig høyt forbruk av migrenemedisinene, og at hun pådrar seg verre plager på sikt på den måten.
Lykke til !

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-