Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Magnesium mot migrene og muskelsvakhet

Spørsmål

Har i ca 10 år slitt med muskelsmerter, spesielt i skulder og nakke. I 2007 fødte jeg mitt første barn. 3 måneder etter fødsel fikk jeg mitt aller første migreneanfall. Ble mer og mer sliten, store muskelsmerter og gjevnlige migreneanfall. Hadde også problemer med å legge på meg etter fødselen (gikk ned 6 kilo under graviditeten). I 2008 hadde jeg en episode hvor jeg mistet følelsen i venstre halvdel av annsiktet. Ble lagt inn på Ullevål. Full sjekk. De tok blant annet en ryggmargstest. De fant ingenting som forklarer hvorfor jeg er sliten, synsforstyrrelser og migrene. Har jobbet mye for å bli bedre. To ganger i uken hos fysioteraput, daglig yoga, trening og sunt kosthold. Spiser godt og har god vekt nå. Muskelspenninger i nakken begynner nå å bli mye bedre, men jeg kommer liksom ikke i mål. Blir sliten i muskulatur hvis jeg gjør samme bevegelse lenger enn 10 min, stadig vondt i hode, ser dårlig og migrene. I 2009 fødte jeg mitt andre barn. Gikk bedre denne gangen. Hadde mer energi og klarte denne gangen å amme. Har ammet han i 11 .måneder så langt. Sliter i perioeder med ukentlige migreneanfall. Har forsøkt en rekke migrenemedisiner. Ingen har virket. Muskelavslappende hjelper noe. Har også tatt en vanlig blodprøve hos fastlege for å sjekke magnesiumnivå. Fikk ikke beskjed om at den var for lav. Lurer på om det er en god ide å ta en nøyere sjekk av magnesium. Hvor bør jeg i tilfelle gjøre dette? Har i sommer tatt magnesiumtilskudd fra helsekosten, men ønsker råd om hvilken type jeg bør bruke. Leser også at jeg bør ta B6? Lurer også på hva dette har å si for ammingen. Bør jeg vurdere å gi meg med amming nå? Relevante sykdommer/medisiner: Hadde bulemi i ca fire år. Ble behandlet og frisk i 2006. Fikk blodpropp under første svangerskap og har gått på blodfortynnende under begge svangerskapene. Kvinne, 34 år

Svar

Hei!
Magnesiummangel kan forekomme ved under-/feilernæring, hos gravide (pga økt forbruk), ved dårlig regulert diabetes, langvarig alkoholoverforbruk, ved sykdommer i nyrene og sykdommer i tarmen som gir kronisk diaré og dårlig næringsopptak (Crohns sykdom, cøliaki).

For lite magnesium i kostholdet sies å være den vanligste årsaken. Magnesium finnes i grønnsaker, frukt, ferskt kjøtt og korn. De siste årene har magnesiuminnholdet i maten vi spiser blitt kraftig redusert.

Symptomene kan være tap av matlyst, kvalme, brekninger, slapphet og svakhet, nummenhet og prikking i armer og ben, muskelspenninger og muskelkramper. Du beskriver flere av disse symptomene, men det er viktig å vurdere andre muligheter som f. eks lavt stoffskifte.

Magnesiumterapi har vært forsøkt ved en lang rekke tilstander, mest kjent er kanskje bruken ved ”urolige ben”, kramper i bena, migrene og enkelte mageplager. Det brukes ved helt spesielle hjerterytmeforstyrrelser og ved svangerskapsforgiftninger

Det er ikke nødvendig med flere blodprøver for å kartlegge mangel på magnesium. Selv om verdien hos fastlegen var normal, kan det godt tenkes at du kan respondere på magnesiumtilskudd. I løpet av svangerskapet kan det ha oppstått en mangelsituasjon som tar tid for å normalisere seg helt i alle kroppens celler.
Hos en frisk person vil for mye magnesium skilles ut i nyrene uten problemer. Doser på inntil 350 mg daglig hos voksne er derfor trygt. Det finnes ulike helsekostpreparater som inneholder magnesium, og de skiller seg ved at magnesium foreligger i forskjellige saltforbindelser. Det kan påvirke opptaket av magnesium i tarmen. Bio- Magnesium som produseres av Pharma Nord er vist å ha god opptak i tarmen. Jeg vil anbefale døgndose på 300 mg. Vitamin B6 må gjerne forsøkes i tillegg. Det er et vannløselig vitamin og har derfor ingen innvirkning på ammingen. Det er ingen grunn til å slutte med å amme.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-