Hodpeine og synsforstyrrelser

Spørsmål

Jeg har hatt kraftig hodepine og synsforstyrrelser i sammenheng med disse noen ganger, av og til numne fingre på venstre side i tillegg. Jeg lurer på om dette kan være migrene, fikk det første gang da jeg var rundt 13. Senere kom det hyppigere, etter jeg begynte først med p-piller og deretter gikk over til p-sprøyte.

Medisiner: Depo provera p-sprøyte
Trionetta p-piller

Kvinne, 19 år

Svar

Hei!

Migrene kan starte med såkalt aura-fase, hvor noen opplever synsforstyrrelser, noen får lette hallusinasjoner, andre kan oppleve problemer med motorikk og tale eller få prikkinger som du beskriver.

Smertene sitter ofte på den ene siden av hodet, men det trenger ikke være den samme siden som er smertefull ved hvert anfall. Smertene er ofte bankende og så sterke at daglige gjøremål ikke er mulig. Hodepinen blir verre av fysisk aktivitet. Kvalme og oppkast er vanlig, likeledes lysskyhet og lydvarhet. De fleste ønsker å ligge stille i et mørkt rom.

Noen kan få vanskelig for å snakke, bli klønete i armer og bein, kjenne prikkinger i huden eller bli svimle og ustø under migreneanfallene. Det finnes en type migrene hvor man bare får denne typen symptomer, og ikke noen hodepine i det hele tatt.

Du bør snakke med fastlegen din om disse symptomene, hvis du har hyppige migreneanfall kan du få medisiner som du tar idet anfallet begynner å komme, slik at anfallet kan kuperes/stoppes.