Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hodepine, nakkesmerter, trøtt og sliten

Spørsmål

Jeg har 3 barn i småskolealder, har høy utdannelse, fast jobb, en mann som er hjemme halve året. Ungene er på skolen og deltar i en fritidsaktivitet hver. Jeg trener 1 - 2 ganger i uken og liker å holde på med hagestell. Jeg definerer megselv som et aktivt menneske og ønsker å gi barna mine et godt liv, dvs. vise dem hva livet har by på (livet er ikke TV, data, video).

Mitt problem:

De siste årene har jeg fått nakke, arm og skulder plager. Røntgenbilder viser at jeg har forkalkning mellom ryggvirvlene 6 og 7 og i skulder på høyre arm. Jeg har stadig vekk senefeste betennelse i skulderen og dette føles som om det forplanter seg helt ned til hånden. Mot tommelen kan det virker som jeg har en stram "pianostreng" som av og til ryker. Det bare gjør vanvittig vondt og det føles som om noe er slitt av. På det verste har jeg hodepine som kan minne om migrene. Utrolig vondt foran og jeg er kvalm, det flimrer (ja jeg har oppdaget at jeg også har muskler i hodet - og disse er tidvis meget ømme). Jeg har gått til tre fysioterapeuter uten at jeg synes dette ga noen videre hjelp. Jeg går til kiropraktor og det hjelper for hodepinen og jeg føler at "kroppen faller på plass".

Jeg blir fort sliten. Jeg har vært hjemmeværende det siste året og jeg ser at jeg ofte må ta en hvil midt på dagen (jeg sovner). Hvordan skal jeg greie dette på jobben.

Sitter jeg i ro en stund (en halvtime)og reiser meg opp igjen, kreker jeg meg avgårde. Jeg stivner så fort i kroppen - i hoftene og ryggen.

Legen min har tatt blodprøver av meg for å se om det kan være noe revmatisk, men svaret var negativt. (Det er vist ikke så lett å påvirke slikt).

Generelt:

Jeg kan ha gode dager innimellom, og kan virke normalt igjen. Straffen er at neste dag har jeg vondt i nakken, armen, hodepine, trett og irritabelt. (Jeg ønsker ikke å være en slik mor for mine barn - jeg hadde en slik mor selv).

Jeg skal begynne i jobb igjen neste uke (har hatt velferdspermisjon i ett år nå for å hente meg inn) og føler meg absolutt ikke opplagt til det. Jeg har bedt om å jobben 75% stilling og håper inderlig at det hjelper.

SPØRSMÅL:

Hvorfor har jeg vondt når jeg gjør noe - jeg har alltid vært aktiv og ønsker å fortsette å være det. Jeg trener men våger ikke å trene armene - da straffes jeg neste dag og i flere uker etterpå.

Jeg håper spørsmålet mitt kan besvares og er relevant.

Med vennlig hilsen meg

Kvinne, 0 år

Svar

Du stiller egentlig mange spørsmål, og vanskelige spørsmål, som ikke har enkle, konkrete, direkte svar. Jeg må bare reflektere litt omkring dette, og håper at jeg gjennom det sier noe som gir mening.

Du er plaget med hodepine, smerter i nakke og skuldre og du er trøtt og irritabel. Du nevner at du har en migrenelikende hodepine.

1. Jeg synes du skulle prøve å finne ut om du har migrene. Om det er tilfelle, finnes det i dag gode medisiner med lite bivirkninger.

2. Nakke- og skuldersmerter. Du nevner noen røntgenfunn. Det er ofte en kompliserte sammenheng mellom røntgenbilder og plager. Noen har slike forandringer som du beskriver, og mye plager, - andre har ikke plager. Noen har normale røntgenbilder og mye plager. Det er oftest mulig ved undersøkelser å finne ut om det er reumatisk sykdom. Kanskje kommer plagene av mas og strev og for mye eller for tungt arbeid? I noen tilfelle har det sammenheng med spenning i kroppen eller anspenthet? Jeg er vel vitende om at mange synes det er en fornærmelse å høre "nerver" nevnt, men allikevel er det et faktum at noen har spennings-smerter grunnet angst, uro eller depresjon.

3. Stramme vonde muskler og sener. Det er noe som heter senebetennelse eller seneskjedebetennelse. Diagnosen er ikke alltid så lett og det må tas opp med egen lege. Man har flere typer behandling å tilby (fysioterapi, kiropraktikk, medikamenter, akupunktur).

4. Du er trøtt og sliten. Det kan være en sykdom i seg selv, men kan like godt være et resultat av vondt i hode, nakke, skuldre, sener.

Mer presis enn dette kan ikke jeg være. Mange forhold trenger vurdering hos lege.

Jeg synes også at du skulle se nærmere på Lommelegens smerteside.