Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Dunkende følelse i hodet

Spørsmål

Hvor mye blod inneholder hjernen til enhver tid.Har hørt et sted at hjertets minuttvolum er ca 5 liter og at hjernen får 13 %av dette Dvs ca 6,5 dl i minuttet.?Hvor befinner alt blodet i hjernen seg.I arteriolene eller venene?Er det alltid til enhver tid 6,5 dl blod der,eller sirkulerer det bort hele tiden slik at det blir mindre? Hvor mye er i arteriene og hvor mye i venene sånn ca?Har lest et sted at 12 %av totalt blodvolum befinner seg i arteriene.Stemmer det også i hodet?
Plages en del med banking,kjenner puls venstre del av nakke .Kjenner dunking hele tiden..Hva kan dette være?kjenner ikke dette på høyre nakke.

Svar

Hei! Hjernen får ca 15% av hjertets minuttvolum. Dvs av 5 liter. Din beskrivelse er altså helt riktig. Venene er gjerne større årer slik at det befinner seg mer i venene enn i arteriolene. Det er til enhver tid lik mengde blod som befinner seg i hjernen. Sirkulasjonen kan imidlertid reguleres etter metabolsk behov, men typisk for hjernen er at dette endrer seg lite. Ved fysisk aktivitet får f eks muskulaturer store mengder blod. Det er ikke tilfellet for hjernen. Det er også riktig at majoriteten av blodet befinner seg i venene i kroppen. Din prosenttall er også riktig, men det kan variere etter kroppens behov. Dunkende pulsfølelse i hodet kan være en migrene. Man kan osgå kjenne pulsen i hodet om man er sliten eller anstrenger seg. Det kan være helt normalt. Om du plages av dette bør du kontakte fastlegen din som kan utrede deg for migrene eller ta andre billedundersøkelser for å finne en årsak