Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Benzodiazepiner og avhengighet

Spørsmål

Hei Dr. Barexstein, Jeg sliter veldig med migrene og angst. Får god oppfølging for angst ved en voksen psykiatrisk avdeling. Men har et spm om migrene. Jeg er i jobb og har to små barn. For noen år tilbake fikk jeg utskrevet Rivotril som migrnepeofylakse. Det fungerte utmerket. Hadde ikke et eneste anfall i perioden ( åtte måneder ), samtidig merket jeg økt toleranse, samt en rekke kongnitive bivirkninger. Det å slutte med denne medisinen er det tøffeste jeg har opplevd i mitt liv. Ettervirkningene satt i lenge. Hovedsakelig i form av økt angst samt søvnløshet. Min utfordring er at jeg er sterkt plaget med migrene. Har prøvd samtlige triptaner, men også de fleste anbefalte forebyggende medisiner. Triptanene tar 8 av 10 anfall. Men de to siste gir seg ikke før jeg får sove. De gangene hjelper selv ikke vallergan. Jeg blir da desperat av smertene, gir opp og tar enten Apodorm eller Rivotril for å få sove samt bli kvitt migrenen. Dette virker uten unntak. Jeg er HØYST klar over de potensielle risikofaktorer ved benzodiazepiner. Da jeg selv har opplevd dette. Men for meg står valget mellom to onder. En uutholdelig migrene som ikke responderer på anbefalt anfallsbehangling og en medikamentklasse jeg frykter og er i mot. Er det at jeg opplever så sterk symtombedring kun en langvarig abstinens? Eller det nærliggende å tro at siden søvn både utgjør den største triggeren samt bedringen på en stor del av migrene anfall at disse fungerer? ( den angstdemmpende og muskelavslappende effekten ser jeg også kan spille inn ). Jeg er særlig redd for «kindling effect» som kan sees ved avhengighet ved benzodiazepiner. At dette skal føre til at jeg blir avhengig igjen ved selv små og sporadiske doser ( høyst to ganger per måned ) kan føre til at dette forverrer migrenen. ( eventuelt også angsten ). Jeg tar aldri disse medikamentene for angst. Den står jeg i, om enn med noe ubehag. Men migrenen makter jeg ikke stå i når smerter blir for langvarige og intense. Hva er tenker du vedr dette?

Mann 36
Svar

Hei.


Du stiller gode og viktige spørsmål, og du er riktig gjennomtenkt. Det er ofte slik at jo mer en tenker igjennom en problemstilling / et dilemma, jo mer i tvil blir en, siden en ser argumenter både for og i mot, eller tildels omvendt slik som her: Det ser ut til å bli galt samme hva du velger: Benzodiazepiner eller migrene, det blir jo som å velge mellom pest og kolera. 

Jeg forstår godt da ditt ønske om å høre en leges mening om dette, jfr ditt spørsmål her.


Men jeg må nok si med en gang at jeg ikke har noe fasitsvar her. Dette er virkelig ikke enkelt, og du har med all tydelighet fått frem dilemmaet her.

Jeg tenker at dette er så komplisert og det er så mange sider ved saken, at det er et typisk spørsmål som best besvares i dialogform, mellom deg og en lege, evt over noe tid. Den dialogen bør du ta med din fastlege og / eller en nevrolog.


Du stiller konkrete spørsmål, men jeg har ingen sikre svar, annet enn at det er svært gode spørsmål:


"Er det at jeg opplever så sterk symtombedring kun en langvarig abstinens?"


Svaret mitt på det blir at det er ingen utenkelighet. Det er mulig, men det lar seg ikke nødvendigvis gjøre å gi deg en endelig og sikker bekreftelse på det.


"Eller det nærliggende å tro at siden søvn både utgjør den største triggeren samt bedringen på en stor del av migrene anfall at disse fungerer? "


Her kan jeg svare det samme, "det er klart mulig", men ikke noe mer konkret.


Sannheten kan også ligge noe midt i mellom de to hypotesene, evt inneholde litt av begge deler. Alt som har med helse, medisiner osv er meget komplekst og multifaktorielt, og sjeldent entydig og med enkle årsak-virkningsforhold.


I den grad jeg heller til å gi et råd her, så tror jeg at jeg anser benzodiazepiner som det definitivt verste av de onder du beskriver her, noe du vet selv ut fra dine forferdelige bivirkninger og abstinenser. Du er i svært høy risiko for å komme dit igjen, ved å bruke en og annen benzodiazepin nå, nettopp fordi du har vært avhengig av disse før, og ikke minst fordi du har en relativt kronisk tilstand, som er med å vedlikeholder ditt behov for "medisin som virker", altså nettopp benzodiazepiner.  Det spørs om ikke benzo-abstinenser er verre enn migrene, når alt kommer til alt. Ikke minst varer benzo-abstinenser så mye lenger enn migreneanfall også.


Jeg håper du har noe igjen for min høyttenking sammen med deg her, og at jeg har klart å forklare deg at enkle fasitsvar her neppe finnes. Følg mitt råd om en grundig dialog med din lege om dette, og lykke til.Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-