Aura

Spørsmål

Hei!
For et par dager siden fikk jeg en merkelig synsforstyrrelse (først et blindfelt midt i begge øynene som gjorde det umulig å lese, muligens som følge av at jeg hadde sett opp mot en lampe. Men siden det skjedde midt på dagen, mens rommet allerede var godt opplyst, kunne det ikke være snakk om noen vanlig blending. Deretter oppdaget jeg at det ytterste synsfeltet på begge øynene bølget og beveget seg, og det var umulig å se klart der, og hele seansen varte i ca 40 minutter.) Jeg hadde ingen smerter eller andre fysiske symptomer under eller etter anfallet. Jeg fikk sjekket det hos øyelege i går, som ikke fant noe galt med øynene, og han mente at det jeg hadde opplevd var noe som het Øye-migrene ("stille migrene").
Jeg har lest litt om øyemigrene i ettertid, og har forstått at årsaken til symptomene man her opplever har med blodsirkulasjonen i hjernen å gjøre. Jeg opplevde for 3 år siden å miste luktesansen, og den har ikke kommet tilbake. Dette skjedde etter en periode der jeg flere ganger opplevde merkelige luktfornemmelser, der ulike rare lukter satte seg fast i nesa mi. Jeg gjennomførte både en undersøkelse hos ØNH-lege samt tok MR av hjernen ca 1 år etter at luktesansen forsvant, men det ble visstnok ikke funnet noe galt. Da jeg leste om øyemigrene i går, stod det nevnt der at merkelige luktfornemmelser også kan være symptom på migrene. Dermed har jeg begynt å lure på om de luktfornemmelsene jeg opplevde i forkant av at luktesansen forsvant, kan ha sammenheng med eks blodsirkulasjonen i hjernen som blir påvirket ved migrene. Og i den forbindelse om det som var årsaken til at luktesansen min forsvant, også kan være med og påvirke synssansen min. Jeg ønsker absolutt ikke at synet mitt skal bli skadet, og jeg lurer derfor på om det er noen flere undersøkelser (nevrologiske, sirkulatoriske...) som jeg burde fått gjennomført, for å evt finne fram til forebyggende behandling som jeg kan få.
Jeg vet at jeg av og til har hatt lavt BT.
På forhånd takk for hjelpen!

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Takk for ditt spørsmål.

Jeg er enig om at disse fenomener, f. eks. forbigående bortfall av syn, kan være forenlig med såkalt aura. Annen diagnose vi tenker på er en blodpropp til øyet, men dette er mye mindre sannsynlig, fordi det da egentlig oppstår totalt bortfall av synet. Det trenger ikke å være smerter forbundet til en aura. Kvinner tenderer å oppleve disse plager mer enn menn, og det er en viss opphopning av tilfeller i en familie. Årsaken til symptomene er ikke helt avklart, men man antar at det kan ha med forstyrrelser i blodsirkulasjonen i hjernen å gjøre.

Bortfall av luktesans er et symptom som jeg ikke setter i direkte sammenheng med en aura. Det kan dreie seg om skade på luktefibre fra dype områder i hjernen til nesen. Utredning foregår av øre-nese (ØNH)-halsspesialist. Du har hatt en undersøkelse hos ØNH-lege, i tillegg er det utført MR av hjernen uten relevante funn.

Det stemmer at man kan ha merkelige luktfornemmelser ved migreneaura, men luktesansen vil ikke forsvinne. Din teori på at de luktfornemmelsene du opplevde i forkant av at luktesansen forsvant, kan ha sammenheng med blodsirkulasjonen i hjernen er derfor spekulative. Jeg tror ikke at det var årsaken til at luktesansen din forsvant.

En aura er forbigående symptomer og skader ikke synet. Vi gjør derfor ikke noen spesifikke undersøkelser for dette. Men en lege må vurdere risiko for karsykdom, og vurdere om det er behov for å gjøre en blodstrømundersøkelse av hjernens kar, ultralyd, blodprøver osv. Dette skjer ved Nevrologisk Poliklinikk. Dette står i generelle retningslinjer: "Hvis pasienten er over 40 år, aura er veldig kort eller lang, og mangler positive fenomener, bør det gjøres TIA utredning." TIA betyr en blodpropp som løses av kroppen. Positive fenomener er: lysglimt.

Pasienter som har migrene med aura har økt risiko for hjerneslag, særlig yngre kvinner som røyker og bruker p-piller . Risikoen er høyest ved hyppige anfall, og aura med lang varighet. Pasienter med migrene med aura bør frarådes å røyke. Kvinner med migrene med aura bør frarådes å bruke østrogeninnholdende p-piller.

Jeg regner med at dette vil ikke gjenta seg, og det er derfor ikke behov for noe forebygging.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-