Sumatriptan (Imigran)

Imigran er en av de mest brukte medisinene mot migrene. Her får du en kort innføring i hva slags medisiner dette er og hvordan disse bør brukes.

MEDISIN VED MIGRENE: Imigran er en viktig medisin mot migrene, medikamentet er en av flere innen typen triptaner. Foto: NTB / Shutterstock.
MEDISIN VED MIGRENE: Imigran er en viktig medisin mot migrene, medikamentet er en av flere innen typen triptaner. Foto: NTB / Shutterstock. Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Virkestoffet i Imigran er «sumatriptan». Imigran er en av flere medisiner innenfor en gruppe kalt «triptaner» (5HT1-reseptoragonister). Følgende er handelsnavn på andre medisiner innen samme gruppe: Almotriptan, Eletriptan, Frovatriptan, Naratriptan, Rizatriptan, Sumatriptan og Zolmitriptan.

Les også: Triptaner

Hvem kan bruke sumatriptan ?

Imigran, også kalt Sumatriptan, brukes av dem som lider av migrene eller klasehodepine. Medisinen brukes som behandling av et akutt anfall hos de pasientene hvor NSAID eller Paracetamol ikke er tilstrekkelig. Medisinen finnes som injeksjonsvæske (sprøyte), nesespray, stikkpiller og tabletter.

Les også: Er det hodepine eller migrene?

Hvordan virker disse medikamentene?

Sumatriptan er et av flere medikament som faller inn under kategorien «5HT1-reseptoragonister», eller triptaner om du vil. Se liste over andre handelsnavn innen samme gruppe ovenfor. 5HT er en type nervemottakere som finnes hovedsakelig i blodårene rundt og i hjernen. Stimulering av disse forårsaker sammentrekning av årene. Man antar at hodepine forårsakes delvis av nettopp dette - at blodårene i og rundt hjernen trekker seg sammen og deretter utvider seg, og forårsaker smerte på denne måten. Andre teorier går man mer i retning av at migrene forårsakes av en betennelsesreaksjon som utløses av nervebanene (såkalt nevrogen utløst hodepine). En annen teori tar for seg blodgjennomstrømningen til de ulike områdene i hjernen, og mulig smerte grunnet denne.

Sumatriptan (og de andre triptanene) antas både å motvirke smertene som muligens kommer av utvidelse av blodårene i hjernen, i tillegg til at sumatriptan muligens hemmer aktiviteten til den såkalte trigeminus-nerven.

LES OGSÅ:
image: Dette hjelper ved migrene

Dette hjelper ved migrene

Les også: Hodepine – hva kan årsaken være?

Hvordan bruke sumatripan?

Det viktigste med medisinen er at den skal taes så snart man føler hodepinen komme, men den skal ikke taes i aurafasen. Dosering følger et fast skjema, dette får du informasjon om fra legen som har skrevet ut medikamentet.

Bivirkninger

De som bruker Imigran i injeksjonsform (sprøyte) kan merke litt irritasjon rundt sprøytestikket. Dem som bruker nesespray kan noen ganger reagere på smaken av denne, eller få en litt brennende følelse i nesen. For alle alternativene (nesespray, injeksjonsvæske, stikkpiller og tabletter) gjelder følgende mulige bivirkninger:

  • Hudrødme
  • Varmefølelse
  • Svimmelhet
  • Tretthet
  • Kriblinger
  • Kuldefølelse
  • Stramninger i deler av kroppen (som bryst og hals) kan forekomme.
  • Noen blir også kvalm og må kaste opp.

Les også: 10 vanlige bivirkninger av medisin

LES OGSÅ:
image: Slik trigges migrene

Slik trigges migrene

Hvem skal ikke bruke sumatripan?

Noen pasienter bør være forsiktig med denne type medisiner, det inkluderer følgende. De som har hatt hjerteinfarkt, angina pectoris (hjertekrampe) eller slag kan ikke bruke sumatriptan. Da den også kan øke blodtrykket bør de som har høyt blodtrykk fra før være forsiktige. Folk med alvorlig leversvikt skal ikke bruke sumatriptan, og dem med nyreproblemer må sjekkes nøye før de bruker sumatriptan.

Dersom man har tatt et ergotaminpreparat må det gå minst 24 timer før Imigran kan brukes. Dersom Imigran er tatt, må det gå minst 6 timer før Ergotamin brukes. Som følge av migreneanfallet kan man bli trett og man må være oppmerksom på at dette kan virke inn på bilkjøring og eventuelt presisjonsarbeid.
Det er mest kunnskap om bruk hos pasienter mellom 18 og 65 år og det anbefales derfor at det er disse aldersgruppene som bruker sumatriptan. Dersom yngre personer bruker Imigran må disse følges nøye opp.

Snakk uansett med legen din dersom du lurer på om Imigran passer for deg!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Mirza Jusufovic NEVROLOGI
Få svar innen 3 dager for 399,-

Kilder:

Felleskatalogen
Norsk elektronisk legehåndbok
Legemidler og samfunn

Opprinnelig skrevet av lege Siri Helene Hauge, publisert 28.10.04. Oppdatert av legestudent med lisens Brage Ulvmoen 17.04.19. Kilder ved oppdatering: Norsk Legemiddelhåndbok.