Man kan vel ikke få hodepine av hodepinetabletter? Jo, dessverre. Enkelte ganger kan smertestillende medisin faktisk gjøre hodepine – en lidelse man gjerne bruker smertestillende medisin til å lindre – verre!
En fersk norsk studie i Journal of Headache and Pain, viser at en av seks personer opplever hodepine på en hvilken som helst gitt dag, og at litt over halvparten av alle mennesker jevnlig lider av hodepine. Samtidig viser det seg at nesten en av 50 personer kan fortelle at deres hodepine er forårsaket av smertestillende.
Hvorfor kan smertestillende gi hodepine?
Det er flere forklaringer. En vanlig oppfatning er at mange av oss lever et hektisk liv hvor det ikke er tid til hodepine. Om den likevel opptrer, er veien kort til å dempe plagene med medisin, istedenfor å ta en hvil – eller fordi det rett og slett ikke er mulig å ta den hvilen vi så gjerne skulle hatt.
Mens denne forklaringen godt kan være riktig for spenningshodepine, også kalt tensjonshodepine. Spenningshodepinen gir smerter i pannen.

Spenningshodepine
Men det er det nok mer komplisert for migrene, som gir smerter i tinningen, og som gjerne er ledsaget av kvalme, lysskyhet og synsforstyrrelser.
Om du tyr til en hodepinetablett istedenfor hvile en gang iblant, spiller det ingen rolle. Men dersom det blir en nærmest daglig rutine, kan du komme til å måtte betale dyrt for det – i form av mer hodepine – «rekylhodepine» – eller på fagspråket: MOH (Medication Overuse Headache). Og i det engelske navnet på tilstanden ligger nettopp svaret på hvorfor smertestillende kan gi hodepine: «Overuse» – overforbruk.
Betegnelsen medikamentoverforbrukshodepine er også vanlig benevnelse på tilstanden.
Overforbruk
Det er kun etter overforbruk at medikamentutløst hodepine er beskrevet. Slik hodepine er forårsaket og vedlikeholdt av overforbruk av nettopp den typen smertestillende som vanligvis brukes mot hodepine. Det er antatt å være forårsaket av endringer i hjernens kjemi som igjen fører til overfølsomhet.
Det typiske scenarioet er at man opplever hodepine, tar 1–2 piller og hodepinen forsvinner – så lenge virkningen av tablettene er til stede i kroppen. Deretter kommer hodepinen snikende tilbake. Det blir en ond sirkel. Men nettopp fordi medisinen virker når man tar den er det i begynnelsen vanskelig å forstå sammenhengen.

Hvor går grensen mellom bruk og overforbruk?
En god arbeidsdefinisjon på lidelsen MOH er når man opplever hodepine og tar medisin mer enn 15 dager hver måned, som et resultat av regelmessig overforbruk av smertestillende medisin.
Det finnes medisiner rettet ene og alene mot migrene, men for øvrig er det er ingen medisin som er rettet mot hodepine spesielt. For all medisinering mot hodepine gjelder imidlertid at det først og fremst påvirker hjernens «evne» til å oppleve smerte, uten egentlig å gjøre noe for å lindre årsaken.
Hvilke smertestillende medisiner er forbundet med hodepine?
Svaret er: Alle.
Alle smertestillende medikamenter kan ha bivirkninger som er doseavhengige, og ingen bestemt type er forbundet med rekylhodepine. Om medikamentet er reseptbelagt eller ikke, om det er avhengighetsskapende eller ikke – det spiller ingen rolle i denne sammenhengen.

Få forstår hvor hardt sykdommen rammer
Hvem er mest utsatt?
Kvinner i 30–40 årene er statistisk sett mer utsatt for MOH enn menn. Slik hodepine forekommer først og fremst når smertestillende brukes nettopp mot hodepine, heller enn når de brukes mot andre smerter som for eksempel leddsmerter, tannpine, eller menstruasjonssmerter.
Det kan likevel være vanskelig å finne ut hva som er høna og hva som er egget, for det er jo først og fremst hos mennesker som i utgangspunktet er tilbøyelig til å få hodepine, at dette problemet oppstår.
Hvordan blir man fri/helbredet?
Den eneste vei ut er å stoppe med å medisinere seg, og da kommer abstinenssymptomer uansett hvilket medikament man har brukt.
Hodepinen blir gjerne verre de første dagene etter at man stopper, og det er selvfølgelig mest fristende av alt å ta medisiner igjen – fordi du vet de kommer til å virke – i hvert fall en stund. Men så lenge du er klar over at denne forverringen er forbigående er det også lettere å forberede seg på ubehaget, med visshet om at det kommer til å gå over. Oftest i løpet av et par dager, kanskje uker. I verste fall måneder.
I tillegg kan det komme ubehagelige ledsagersymptomer som søvnvansker, diaré, lavt blodtrykk og angst. Alt dette er likevel bedre enn å fortsette å overforbruke medisiner. Det krever viljestyrke, det kan være nødvendig å legge avvenningen til dager du har fri, og – nettopp fordi avvenningen i enkelte tilfeller er både langvarig og vanskelig – er det absolutt tilrådelig å få hjelp. Vennehjelp kan være nok, legehjelp ofte nødvendig, spesialisthjelp i vanskelige tilfeller.

Overleger skeptiske til nakkemanipulering
Få hjelp av lege
Avhengig av hva slags hodepine som forårsaket medikamentbruken er det ulike måter å stoppe på: Bråstopp all medisinering, nedtrapping, eller via overgang til et annet preparat deretter nedtrapping.
Det er best å gjøre dette i samråd med legespesialist eller erfaren allmennpraktiker. Da kan samtidig andre årsaker som for eksempel tumor, hormonforstyrrelser med mer undersøkes for og utelukkes som årsak.
Det kan også kreve at du går med på å lære teknikker du ikke tidligere har kjent til eller benyttet, slik som avslapningsteknikker, meditasjon, eller yoga.
I ekstreme tilfeller kan rekylhodepine føre til at man må ta andre medikamenter for å døyve abstinensen, selvsagt da etter foreskriving fra lege, og i noen meget få og ekstreme tilfeller, sykehusinnleggelse. Det første målet i vanskelige tilfeller er å begrense inntaket av hodepinetabletter til mindre enn 15 dager per måned.
Det blir bedre!
Ikke gi opp. Ting blir bedre og etter hvert kommer du til å få flere hodepinefri dager. Vær tålmodig, vær standhaftig, søk hjelp, og først av alt: Vær god mot deg selv, og mot din egen helse.