Hva er migrene med aura?

Aura er en forstyrrelse som kan gi blinkende prikker, lys og flekker i synsfeltet. Men det kan også være andre symptomer. Årsaken ligger i nervesystemet.

SLIK KAN DET OPPLEVES: Blinkende, taggete lysglimt i synsfeltet kan være aura. Foto: Marti Bug Catcher / Shutterstock / NTB
SLIK KAN DET OPPLEVES: Blinkende, taggete lysglimt i synsfeltet kan være aura. Foto: Marti Bug Catcher / Shutterstock / NTB Vis mer

Migrene er en hodepinelidelse som kan gi anfall med smerter i hodet. Omlag 15-20% av de som har migrene har migrene med aura. (1)

Migrene med aura er en internasjonal diagnose innen migrenelidelser. (4, 5)

Aura er en form for varselsignal om at et anfall er under oppseiling ved at man ser eller opplever noen spesielle fenomener. Som regel har man aura før et anfall, men noen kan også ha aurasymptomer under anfall og til og med etterpå. Det kan vare fra 10 til 60 minutter.

Aura er antagligvis forstyrrete signaler fra hjernebarken forårsaket av forbigående redusert blodtilførsel eller andre problemer med blodkar i hjernebarken. (6)

Hva er symptomer på aura?

Aura er et symptom som innebærer at man for eksempel kan føle eller se ting, eller få problemer med tale. Årsaken er nevrologisk, det vil si at nerver i hjernen utløser symptomene. Her er noen eksempler:

  • Se lyse blinkende prikker, gnister eller lys
  • Flekker i synsfeltet
  • Føle nummenhet eller prikking i hud
  • Problemer med tale
  • Ringing i ørene (tinnitus)
  • Midlertidig synstap
  • Ser bølgete eller taggete linjer
  • Endringer i lukt eller smak
    (1, 2)
image: Grethe (56) får plutselige anfall med lammelser og talevansker

Grethe (56) får plutselige anfall med lammelser og talevansker

Aura uten hodepine

Noen kan også ha aurasymptomer uten å få hodepine, men det er mer sjeldent. Dette kalles «silent migraine» på engelsk, oversatt til «stille migrene» på norsk.

Når bør man oppsøke lege?

Noen av symptomene ovenfor kan ligne på symptomer på hjerneslag, det er viktig å skille disse fra hverandre. Hvis man er usikker eller har mistanke om hjerneslag bør man umiddelbart ringe 113.

Det finnes ingen helbredende kur mot migrene med aura, men det finnes likevel god behandling for å forebygge og lindre anfall. Første instans å henvende seg er fastlegen. Hvis behandling ikke hjelper, og migrenen begrenser livsutfoldelsen din, har du rett på å bli henvist til nevrolog for utredning.

image: Christine, Ragnar og Vibeke: - Få forstår hvor hardt sykdommen rammer

Christine, Ragnar og Vibeke: - Få forstår hvor hardt sykdommen rammer

Kilder:

1) Clevelandclinic.org: Migraine headaches 2) https://www.nhs.uk/conditions/migraine/ 3) Helsedirektoratet, veileder prioritering i nevrologi 4) ICD-10: Migrene 5) ICHD classification 6) Lommelegen: Migrene