Dette trigger migrene

Kan stress, sjokolade og rødvin trigge migrene, eller er det helt tilfeldig når anfallene oppstår?

Dette trigger migrene

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Migrene gir akutte hodesmerter, som forverres ved fysisk anstrengelse og hodebevegelser. Mange får tilleggssymptomer som kvalme og brekninger, og sliter med overfølsomhet for lyd og lys. Smertene varer vanligvis i 4-72 timer. Hvor ofte man får anfall, varierer, men cirka 90 prosent har ett eller færre anfall per måned.

– Variasjoner går fra noen få sporadiske anfall per år, til å fylle diagnosekriteriene for kronisk migrene med minst 15 dager med hodepine (derav minst åtte migrenedager) per måned, sier Knut Hagen, professor ved Institutt for nevromedisin og bevegelsesvitenskap.

Gruppen av migrenepasienter som henvises til spesialistvurdering på en nevrologisk poliklinikk har vanligvis minst tre til fire migreneanfall per måned.

Les også: Hodepine eller migrene?

Dobbelt så mange kvinner har migrene

I Norge har cirka 15 prosent av alle kvinner migrene, og syv prosent av alle menn. Forekomsten er høyest blant kvinner i 40-årsalderen.

FORSKER: Aleksander Chaibi har lang erfaring med migrenepasienter. FOTO: Privat
FORSKER: Aleksander Chaibi har lang erfaring med migrenepasienter. FOTO: Privat Vis mer

– Den hyppigste debutalderen for migrene er i 20- og 30-årene. Hvorfor det er dobbelt så mange kvinner som har det, vites ikke, men hormonelle faktorer kan være en mulig faktor. Kvinner er også generelt mer utsatt for ulike typer lidelser, sier Aleksander Chaibi.

Chaibi jobber som forsker på Head and Neck Research Group, Forskningssenteret ved Akershus Universitetssykehus, og som fagansvarlig kliniker ved Atlasklinikken.

– Man kan gruble over hvorfor det er slik at kvinner er mest utsatt, men det kan nok være fordi de har større ansvarsfølelse og stresser mer. Mannfolk tar nok litt lettere på ting, og vil derfor unngå en del stress.

Les også: Hodepine – hva kan årsaken være?

Hva trigger migrene?

1. Stress

Den vanligste triggeren for migrene er stress, noe som rapporteres av cirka 80 prosent. Store følelsesmessige påkjenninger kan også være en mulig trigger.

– Stress kan være så mye, men for de fleste vil det bety at man ikke får nok tid til å roe ned. Både positiv forventing (glede) og frykt (grue seg) vil kunne utløse et migreneanfall, sier Hagen.

2. Østrogennivå og graviditet

Nest hyppigste trigger for kvinner er sykliske svingninger av østrogennivå, der fall i forbindelse med menstruasjon, er typisk utløsende faktor. Blant kvinner som har migrene vil én tredel oppleve forverring av migrene under svangerskapet, mens én tredel vil oppleve bedring.

– Graviditet gir konstant høyt nivå av østrogen, og mange gravide kvinner opplever anfallsreduksjon i andre og tredje trimester, sier Hagen.

3. Mat, drikke og hard fysisk aktivitet

Noen rapporterer at hard fysisk trening kan utløse anfall. Å hoppe over måltider kan også trigge migrene.

– Noen mener at mat som for eksempel sjokolade kan utløse migrene, men dette er ikke godt nok dokumentert. Inntak av alkohol derimot, og spesielt rødvin, er en kjent trigger. Det samme gjelder kaffe; blant regelmessige kaffedrikkere fikk halvparten hodepineanfall opptil to døgn etter at kaffeinntaket opphørte, sier Hagen.

Les også: Sykdommene du kan unngå ved trening

4. Legemidler

Noen mener at for eksempel p-piller kan forverre eller utløse migrene, mens andre opplever bedring.

– Inntak av nitroglyserin (for angina) kan utløse migreneanfall, og antidepressiv medisin (SSRI-preparater) påvirker andre serotonin-reseptorer, noe som kan forklare hvorfor mange opplever forverring av sin migrene, sier Hagen.

LES OGSÅ: Barn og migrene

TRIGGER MIGRENE: Kjente triggere. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
TRIGGER MIGRENE: Kjente triggere. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Det finnes mange myter om migrene som ikke er sanne

Dersom man skal plassere migrene på smerteskalaen, starter det vanligvis på seks-syv, før det kan gå opp til ni. Om du merker diffuse symptomer på at du kanskje er på vei til å få et migreneanfall, også spiser du et eple, så kan det være lett å tro at eplet var en trigger.

– Det finnes veldig mange myter om hva som trigger migrene, men svært lite av det er vitenskapelig bevist. Det er synd om disse mytene skal gi begrensninger hos pasientene, og skape en helt unødvendig frykt, sier Chaibi, og fortsetter:

– Selv om alkohol og sjokolade er rapportert som mulige triggere, er det ikke slik at man trenger å unngå det helt. Det tryggeste er å ta seg noen glass to-tre dager etter et anfall – da kan du drikke rødvin og kose deg. Men et generelt råd er å leve sunt. Jeg pleier å si at det kommer ikke an på hva man spiser, man hva man ikke spiser, sier han.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer