Virus på balansenerven

Spørsmål

Jeg har store prob med svimmelhet - har spurt litt om dette før. Har vært hos forskjellige leger og det blir sagt at jeg har virus på balansenerven. Er det ikke noe å gjøre med dette? Er så lei av å gå å være svimmel alltid, jeg er så pass bra at jeg jobber, men innimellom går jeg som om jeg er full!! Må ha hjelp til å gå opp og ned trapper av og til - plagsomt. Finn en lege til meg som jeg kan kontakte - må ha hjelp!
På forhånd takk---

Relevante sykdommer/medisiner: Detrusitol

Kvinne, 45 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Uttrykket "virus på balansenerven" blir svært ofte brukt for å forklare symptomer som svimmelhet med medfølgende kvalme og ustøhet. Imidlertid er nok dette en overforenkling, det finnes ingen virus som setter seg på balnsenerven direkte. Vel og merke kan virusinfeksjoner (og bakterieinfeksjoner) ofte medføre svimmelhet og kvalme men da som mer generelle symptomer på en infeksjon.

Svimmelhet er en vanlig plage og som oftest har den en ufarlig forklaring. Følelsen av å være svimmel styres i første rekke fra balanseorganene våre i det indre øret, her ligger det man kaller for buegangene. Disse gangene er fylt med en geleaktig væske og står i dirkete forbindelse med nervesystemet via balansenerven.
Dette systemet er svært nøyaktig og selv små forandringer eller skader kan før til kraftig svimmelhet eller problemer med balansen. Dette kan være alt fra bakterieinfeksjon i det indre øret til bivirkninger av enkelte medisiner.

Den sykdommen som oftest forårsaker "virus på balansenerven" er benign paroxsysmal posisjonell vertigo (BPPV).
Hos personer med denne tilstanden finnes der små krystaller i væsken som ligger inne i buegangene og når hodet kommer i bestemte stillinger så vil disse krystallene irritere nervene slik at man får en akutt følelse av kraftig svimmelhet.
Når man får så kraftige svimmelhets anfall så blir man også veldig kvalm og man kan føle seg dårlig i lang tid etterpå, man får også ubehag fra magen.

BPPV kan diagnostiseres ganske enkelt med noe man kaller for Dix-Hallpikes test, dette utføres av de fleste øre-nese-hals spesialister, det er også mange allmennleger som kan dette. Også behandlingen er ganske enkel og går ut på å bevege hodet på spesielle måter slik at krystallene bli flyttet ut av buegangene, dette kalles Epleys manøver.
Det er noe uenighet i fagmiljøene om hvorvidt denne behandlingen egentlig hjelper eler om det mer er kroppen selv som etterhvert "behandler" tilstanden selv. Så vidt jeg kan finne ut finnes der imidlertid nok eksempler på at den har virket til at jeg i hvert fall vil anbefale et forsøk hvis det er BPPV som er årsak til plagene dine.

Nå kan selvfølgelig være en annen forklaring på plagene dine enn BPPV, jeg ville snakket med fastlegen om en eventuell henvisning til en øre-nese-hals spesialist eller en nevrolog (spesialist på nervesystemet). Svimmelhet er et svært plagsomt fenomen og når du har betydelige plager mener jeg absolutt at man bør starte mer utredning for å finne ut av det.

Du kan lese mer om dette ved å følge linken på toppen av dette svaret.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-