Vestibularisnevritt og krystallsyke

Spørsmål

Har i 4 uker hatt et problem med balanseorgan i venstre øre. Kom plutselig som /'dottefølelse/'. Kastet opp gjentatte ganger påfølgende natt og var veldig svimmel neste dag, kontaktet fastlege og fikk henvisning til øre/nese/hals-spes. Har tatt MR som fastslår at det ikke er noe alvorlig. Det er heller ingen tegn til infeksjon. Men ingen diagnose er stilt. Har hørselstap og øresus i tillegg til svimmelhet, svimmelheten oppstår når hodet vendes mot venstre, særlig i liggende stilling, og også hvis jeg stående eller sittende legger hodet bakover. Et pussig fenomen i tilleg er at luktesansen kommer og går. Hørselen er nå gradvis bedret, svimmelheten også, så det går rette veien. Men savner svar på hva dette kan skyldes. Har siden barna var små (i 10 år) hatt periodevise søvnproblemer. Dette har stort sett artet seg slik at jeg har hatt én uke med 2-3 mer eller mindre søvnløse netter, deretter kan det gå fra 3-4 til flere uker før neste periode. Men i nov og des 2009 toppet det seg med søvnløse netter mange uker på rad. Ba derfor om råd hos bedriftslege på årlig kontroll i januar (en kontroll som forøvrig viste at jeg var 100%frisk). Fikk Immovane. Har tatt dette nå.

Kan søvnmangelen ha utløst problemet?

Immovane tok jeg fordi jeg var despearat etter å sove etter et par netter med dårlig søvn i tillegg til svimmelheten, uten å konferere med legen om dette spesielt. Har jeg gjort vondt verre? Har brukt Immovane i 14 dager nå og prøver nå å avslutte. Har ikke tatt andre medisiner (fikk en kortison tablettkur den første uken med svimmelhet, men den var avsluttet før jeg begynte å ta Immovane) og drikker heller ikke alkohol eller røyker. Lever regelmessig og sunt.

Er det andre undersøkelser jeg bør få gjennomført/andre typer spesialister jeg bør snakke med?

Kvinne, 41 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

En tilstand som preges av akutt svimmelhet som kan vedvare over et døgn, nedsatt hørsel og øresus og/eller dottfornemmelse på en side er klassiske kriterier for tilstanden som ofte kalles for Menieres sykdom. Dersom hørselstapet ikke er uttalt, kan også en vestibularisnevritt, en betennelsestilstand i balanseapparatet på en side, gi nokså kraftig svimmelhet samt kvalme og oppkast. Vestibularisnevritt er også kjent for å gi krystallsyken, en stillingsavhengig svimmelhet som ligner litt på det du beskriver. Denne kan kureres ved at man lar krystallene som ligger inne i buegangene i balanseapparatet komme på rett plass, dette gjøres ved en spesiell reponeringsmanøver, ofte kalt Epleys manøver som mange ØNH leger, og fysioterapeuter kjenner til. Ingen av disse tilstandene er farlige, men de bør utredes. MR undersøkelse er ofte vanlig, og avkrefter som du sier farlige tilstander i hodet. Ta kontakt med legen din, slik at en reponeringsmanøver kan vurderes. Lykke til!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Martha Lamøy
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-