Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Venter på MR av hodet, er overbevist om at jeg har MS.

Spørsmål

Har de siste 3 månedene har slitt fryktelig med helseangst. I slutten av Mai ble jeg operert for CTS i håndleddet og Ulnaris i albuen (venstre arm). Men to dager etter dette gikk jeg helt i kjelleren både fysisk og psykisk. Jeg klarer ikke å se noen medisinsk forklaring selv – men jeg er overbevist om at det skjedde noe med kroppen (stoffskiftet?) ifbm. narkosen. Siden dette har jeg hatt en konstant uro, er utmattet, føler at bevegelser går litt saktere (som om jeg er nervøs...), får diffuse ubehag i muskler, og noen netter sover jeg dårlig. Ble operert pga. krafttap i venstre hånd. Ikke blitt nevneverdig bedre etter operasjonen – bare litt. Pekefinger spesielt, men også spredebevegelsen i alle fingre er svak. Jeg opplever leamus «her og der», men ikke hele tiden. For angsten ble dette synonymt med ALS, det tok helt overhånd. Dro til fastlegen og forsøkte å forklare, men det ble bare tatt blodprøver og henvisning til psykolog. Forsøkt psykolog men føler ikke at det hjelper. Blodprøvene viste noe lavt stoffskifte – men senere prøver viser at det er ok (TSH 2,8) uten doseendring. Jeg spurte selv om en UL av skjoldbruskkjertel, den viste noe forstørret kjertel – men det virker som om fastlege overser dette så lenge TSH er ok. Siden midten av Juni har angsten kommet og gått. Jeg er ikke lenger overbevist om at jeg har ALS, men tanken ligger litt latent. Den siste uken har det dog dukket opp et nytt symptom jeg blir skikkelig redd for. Opplever kuldefølelse, muskelspenninger og nummenhet i høyre bein/fot, noe av det samme i høyre arm. Ikke kjent noe til dette tidligere. Dette trigger angsten– for nå har jeg jo MS! Er jo mye sliten. Ingen synsforandringer, fall eller krafttap i beinet/foten. Føler meg ikke klumsete. Hvor sannsynlig er MS? Jeg er overbevist. Fastlege har tatt utvidede blodprøver og henvist til MR, men ventetiden føles uutholdelig. Forstår at dette er vanskelig å svare på, men frykten min for MS er altså altoppslukende - og ødelegger hverdagen. Takk.

Mann 34
Svar

Hei.


Du er redd for MS, og har forøvrig vært gjennom en runde med frykt for andre sykdommer, så her er nok en mulighet for at den underliggende "motoren" i de siste måneders sykehistorie er din sykdomsangst, som så selvfølgelig trigges av hva du kjenner fra kroppen. Legen din har henvist deg til utredninger for dette, etter alt å dømme for å utelukke dette for å dempe din bekymring for dette, og ikke pga reell mistanke. Det fremgår av henvisningene du har vedlagt, og ordlyden i disse. 

Nå er noe av problemet ditt at ventetiden for å komme til disse undersøkelsene føles uutholdelig, fordi din frykt for MS nå er altoppslukende, og du "vet" at du har MS.

Det med å "vite" er nå så relativt: Din lege, som har undersøkt deg, "vet" ikke at du har MS, og har heller ingen reell mistanke om dette iflg ordlyden i henvisningen, og jeg som lege som leser det du skriver, "vet" heller ikke at du har MS. Men du sier at du "vet" det. Grunnen til at jeg går litt i dybden i ordbruken her, er å prøve å forklare deg at du faktisk ikke "vet" at du har MS, men når du tenker dette, og sier og skriver det, så "vet" du det enda bedre, fordi slik tenking og ordbruk naturligvis forverrer din angst. Det er jo logisk og psykologisk helt forståelig: "Vet" man at man har MS, så blir man selvfølgelig veldig redd.

Men du vet faktisk ikke det.

Du er redd for MS, og tenker at du har MS, men denne diagnosen har faktisk ikke blitt stilt, så du vet slett ingenting om dette. 

Derfor tenker jeg at noe av det viktigste du kan gjøre i ventetiden frem til MR-bildet viser at du etter alt å dømme ikke har MS, er å bli mer bevisst på hvordan du tenker, og du blander sammen egne tanker og frykt, med fakta. Det kan være ganske så klargjørende og angstdempende, og bli bevisst på dette. 

Svært mange mennesker vil i løpet av livet enten være redd for å ha fått en sykdom eller vente i angst på utredning av et eller annet. Da pleier jeg å anbefale følgende motto og råd: "Jeg velger kun å forholde meg til det jeg har av fakta til enhver tid".

Har du det som "kjøreregel" i ventetiden frem til undersøkelsen, kan du hver gang angsten eller "sikkerheten" om at du har MS, si dette til deg selv: "Jeg velger kun å forholde meg til det jeg har av fakta til enhver tid".  Det pleier å være meget angstdempende. Og det er et råd som ethvert menneske vil kunne ha nytte av i en rekke av livets situasjoner, når spekulasjoner, usikkerhet og angst er i ferd med å ta over.

Det er i det hele tatt et svært godt råd livet gjennom for alle mennesker, å velge å forholde seg til sykdom kun når den er påvist, dvs er reell sykdom, og ikke forholde seg til egne tanker om og frykt for sykdom, for det er jo virkelig ikke det samme som reell, påvist sykdom.

Svært mange av oss vil oppleve sykdom i løpet av livet, og siden dette er et faktum, er det et svært mye bedre valg å velge å definere seg som frisk, inntil det motsatte er bevist. Da gjør vi det antall dager som vi er frisk i løpet av livet, til langt bedre dager enn å være frisk og tenke på mulig sykdom. Blir vi syke en eller annen gang i fremtiden, så forholder vi oss til det der og da, men ikke før. Prøv å øve på dette.


Det er slik tenking jeg er sikker på du har mest nytte av nå, i påvente av avklaring av dette. Ditt konkrete spørsmål på om "hvor sannsynlig MS er", lar seg ikke besvare på noen fornuftig konkret måte, altså for eksempel "x% sjanse". Det eneste som kan sies, er at sannsynligheten for at du ikke har det, er usedvanlig mye større enn at du har det. Dette blant annet fordi det er en sjelden sykdom, og det at legen som har undersøkt deg, ikke har funnet mistanke om dette.


Jeg håper at du har nytte av svaret og rådene, som er effektive og viktige, så øv deg på det jeg har anbefalt deg her. Det er nyttig kunnskap og erfaring for resten av livet også. Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-