Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Varighet på symptomer etter hjernerystelse?

Spørsmål

Jeg fikk en mild hjernerystelse 17. januar. De tre-fire første ukene var jeg svimmel og hadde hodepine noen ganger, og følte meg litt "rar". Jeg fikk også tinnitus etter en ukes tid, samt glasslegemeløsning. Jeg er 23 år og ellers fysisk frisk. Hadde et par episoder med skikkelig vond hodepine, men dette var etter at jeg hadde forsøkt å presse meg litt. Siden det har jeg ikke vært svimmel eller hatt vondt i hodet. Nå, 11-12 uker etter skadetidspunktet, er det hovedsakelig tinnitusen og et slags trykk/press i hodet som gjenstår, i tillegg til noe lysskyhet. Jeg vet ikke hva dette trykket i hodet er, men det er en slags prikkende følelse eller stramhet som oppstår ulike steder på hodet og som kommer og går. Det er ikke vondt, men irriterende. Det kan være mellom øyenbrynene, rundt et øyenbryn, ved hårfestet eller på selve hodet. I tillegg til dette opplever jeg at jeg er ganske sliten og trøtt; jeg blir raskere ukonsentrert og sliten mens jeg leser til eksamen, når jeg er med andre og lignende. Jeg er så utrolig redd og engstelig for å ikke bli bra igjen, og at jeg aldri skal få tilbake mitt vanlige liv. Mitt spørsmål er om jeg kommer til å bli helt bra.

Kvinne 23
Svar

Hei,

Slike skader varierer i omfang: fra en liten hodeskade til en traumatisk skade på hjernevev. Vi definerer det som hjernerystelse dersom man besvimer av (litt mer alvorlig enn dersom man ikke gjør det). Det er vanlig at man blir svimmel, utvikler hodepine, men også øresus. Vi behandler sistnevnte med fysioterapi, og det er ikke uvanlig at såkalt cervikogen tinnitus kan oppstå i slik situasjon. 


Det er også vanlig med tretthet samt å bli ukonsentrert. Det kan være nyttig med MR av hjernen og oppfølging av nevrolog i denne fasen som kan hjelpe deg gjennom dette. 

Jeg har erfaring at pasienter blir bra, men det kan ta opptil ett år hos noen få. Oftest er det snakk om måneder. Det kan være aktuelt med rehabilitering, f. eks. på Unicare dersom man får langvarige plager. 


Men som sagt er det ikke uvanlig med at det tar tid og de aller fleste blir helt bra, men dette kan dessverre ta tid. Lykke til!