Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Våkner med prikking

Spørsmål

Hei!Jeg er en kvinne på 39 år som i det siste halvåret har opplevd en del episoder med prikking i armer og bein.Dette skjer om natta og jeg våkner av dette.Kjennes som en slags bølge av prikking ut i begge armer og bein uten at jeg har sovet oppå disse.Det er ingen nummenhet bare prikking.Skjer ofte i forbindelse med mareritt eller akkurat i det jeg våkner fra en slik.Tar tid å sovne igjen siden prikkinger er så ekstrem.Kan dette skyldes angst/stress?Kan det være noe annet?Burde jeg undersøke noe?Har ikke dette på dagen

Kvinne 39
Svar

Hei,

Prikking kan forekomme i alle deler av kroppen, men vanligvis sitter plagene i hender, føtter, armer og ben. Det er flere forhold som kan forårsake prikking, f. eks. å det sitte med bena i kors eller sovne på armen. Hvis prikking vedvarer, og det ikke er noen åpenbar årsak til plagene, kan det være et symptom på en sykdom eller skade. Behandlingen vil avhenge av diagnosen. Dette er eksempler på at nervene blir presset på. Når man da f. eks. beveger på hånden blir plagen bedre og etter hvert borte. 


F. eks. kan insektbitt forårsake slike plager, unormalt nivå av vitamin B-12, kalium, kalsium eller natrium, som da bør sjekkes (elektrolyttsjekk). Videre kan strålebehandling og medisiner, spesielt cellegift gi slike plager. 


Andre spesifikke tilstander som vi tenker på er karpaltunnelsyndrom, arrvev, sykdommer i blodårene, infeksjoner eller en svulst, det vil si forhold som kan presse på nervene. På samme måte kan betennelse eller hevelse i ryggmargen eller hjernen gi lignende plager. 


Ved utredning prøver vi å utelukke sukkersyke, nevropati, migrene, Raynauds fenomen, multippel sklerose, slag eller "drypp", lavt stoffskifte og skjoldbruskbetennelse av en spesiell type. Det er ikke sikkert at du har noen av disse tilstander, jeg synes ikke det høres sånn ut heller, men det er greit å utrede dette. I siste instans kan det være stressforbundet, men det er greit å være sikker på det. 


Nattlig angst kan også gi lignende plager. Lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-