Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Utposning (anurisme) på et hovedkar i hjernen

Spørsmål

Som et bifunn i en MR undersøkelse på sykehuset da jeg fikk et voldsomt anfall av krystallsyken og ble lagt inn, ble det funnet en 4 mm anurisme ved delingen av M2 gren, venstre side. Mellom Insula og temporalarterie appen. Dette ble deretter bekreftet av en CT med kontrast. Dette var ved overgangen til nytt år. (2021) Hele høsten har jeg vært plaget av lynende smerter som kommer og går i venstre tinning og skarpe øresmerter venstre side som kommer og går. I tillegg har jeg trykkfølelse bak venstre øye og ofte et trykk i tinning venstre side ved anstrengelse. Selv har jeg relatert alt dette til krystallsyken som jeg er svært plaget med - eller tenkt at jeg er i ferd med å få migrene. Jeg Har fått hodepine denne høsten, men bare på venstre side eller på toppen av hodet. Det har vært noen måneder hvor jeg har følt meg dårlig og satt det på kontoen for krystallsyken (jeg er ør, kvalm, sliten//tåkete i synet) Nå venter jeg på hva som skal skje videre, da dette ikke ble helt klart for meg da jeg ble skrevet ut, mulig jeg skulle få brev fra et spesialist sykehus. (Jeg bor rett utenfor Oslo i en by) mener det ble nevnt noe om nevrokirurgisk. Er dette farlig? Hva bør jeg være oppmerksom på? Kan smertene og det jeg kjenner være Relatert til den anurismen? Haster det å få vurdert hva som skal skje videre med meg? Kan jeg fortsatt trene intervall og ligge i rød sone hva puls angår? Jeg lurer på hvor vanlig det er å få noe sånt påvist, og trenger kunnskap. Jeg er 44 år, slank og relativt i god form. Trener regelmessig og spiser normalt sunt Røyker ikke, Gjorde det for mange år siden. Er i en krevende jobb med mye ansvar og stresser dessverre en del. Har lett forhøyet blodtrykk, noe jeg aldri tidligere har hatt. Kommer fra en familie med mye hjerte/karsykdommer. HK.

Kvinne 44
Svar

Hei,

MR og CT viser en 4 mm utposning (anurisme) på et større blodkar i hjernen. Du har slitt med smerter i venstre tinning og øre som kommer og går. Dessuten trykkfølelse bak venstre øye. Vi har mulighet for å se om det er aktivt i form av av små blodprodukter rundt slike forandringer på MR som uttrykk for at veggpartiet er svekket. De har nok sett på det og forandringen har du hatt lenge. Om dette er såkalte varseltegn eller "warnings leaks" (altså de plagene du har hatt) som uttrykk for en hyperakutt hodepine som denne tilstand kan gi er vanskelig for meg å si utfra få opplysninger og at jeg ikke har sett bildene. Dette må uansett behandles på en nevrokirurgisk avdeling. Det er farlig hvis blodkaret sprekker så vi tar sikte på å behandle det lenge før det, og årlig risiko er liten. Man skal dog være oppmerksom på svært akutt og uvanlig hodepine. Nevrokirurgne ser på det så fort det lar seg gjøre. Jeg ville avvente all anstrengelse og fysisk trening inntil videre. Ikke pulsøkning. Det er relativt vanlig for oss som jobber på sykehus, men ikke så vanlig der ute i befolkninger. Trolig er det genetiske årsaksfaktorer. Bra du ikke røyker og forhøyet blodtrykk skal unngås. Lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-