Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Utmattet, og en del andre plager. Diagnostikk ved ME utredning

Spørsmål

hei jeg er en mann på 29 år med en rekke symtomer. Jeg har hypogonadisme. På grunn av behandling ligger hemoglobinen min i øvre sjikte av normalen (rundt 17). Jeg har vært konkuranseidrettsutøver i ung alder, og har hatt slitasjebrudd i korsrygge, og har en virvelforskyvning i korsryggen. Jeg har vært i en bilulykke og pådro jeg med et brudd i nakken ved nedre nakkevirvel uten forskyvning. (tappen som stikker bakover)

De siste 3 årene har jeg hatt episklerit på begge øynene 3 ganger. Jeg sliter med kronisk hodeverk. Dette var grunnen til at jeg ble utredet for hypogonadisme, og hjalp betydelig når jeg fikk opp testosteron nivåene.

Jeg sliter også med løs/flytene avføring nesten daglig.

Jeg føler meg konstant utmattet og er aldri opplagt når jeg står opp. Kan sovne flere ganger i løpet av dagen. Hvis jeg sitter dovner beinene mine og om legger jeg press på albuen dovner hendene mine. (3-5 ganger om dagen)

Jeg har også opperert skulder da jeg hadde en del rifter og var hypomobil.

Jeg sliter også en del med besvimelse følelse etterfulgt av en "euforisk" ute av kroppen følelse.(2-4 ganger om dagen) Jeg vet ikke hvor jeg skal begynne.

Fastlegen min "står fast" og bagateliserer mine symptomer. Blodprøver ellers ser ok ut. Jeg ser jo oppegående ut. Jeg har hatt dette i mange år og har lært meg måter å håndtere det på. men skulle ønske jeg kunne levet et litt mer normalt liv der jeg har overskudd i hverdagen. Har du noe forslag til hva dette kan være? Eller en prosses for å utelukke forskjellige sykdommer?

Mann 29
Svar

Hei,

Tusen takk for dine spørsmål. Det var leit å høre at du plages med ulike plagsomme symtomer. Fra tidligere har du hypogonadisme og bruker testosteron, hatt slitasjebrudd, for mange år tilbake involvert i en bilulykke som resulterte i et nakkebrudd. Videre led du av episkleritt. Dessuten er du operert i skulder.

Du opplever at helsevesen bagateliserer dine aktuelle plager med løs avføring, at du føler deg svært utmattet, sovner i løpet av dagen og dovner i bena og i hendene. Du ønsker et mer normalt liv.

Det var godt å høre at blodprøvene dine er i orden, men disse symptomene kan tyde på ME-symptomer. Jeg synes at fastlegen din bør se på det nærmere. Vi har en diagnostikk veileder som han eller hun kan bruke, det ser også på andre aktuelle tilstander som kreft osv. I den er det listet opp hva som må gjøres helt konkret av undersøkelser.

Det er etter hvert opprettet en del gode tilbud til ME pasienter og som du kan prøve slik at du får noe av overskuddet ditt tilbake. Jeg håper at det var avklarende og ønsker deg lykke ti!