Ute av fokus

Spørsmål

Hei, jeg er en jente som har vært plaget med svimmelhet i to og en halv uke nå. Uten at det trenger å ha noen sammenheng så hadde jeg hatt en veldig hard treningsøkt(aerobics) dagen før dette startet.
Jeg er altså svimmel på den måten at det føles vanskelig å fokusere på nært hold, som det er svake skygger noen plasser i synsfeltet. I tillegg er det noen tråder som daler forbi hvis jeg beveger hodet litt raskt. Det er ikke noe forandring på tilstanden, det føles likt hele tiden. Har lest om synsforstyrrelser på nettet og det virker som dette heller er noe som kommer og går..Jeg fikk også menstruasjonen samme dag som dette skjedde og trodde at det bare kunne være at jeg var sliten. Lurte også på om årsaken var at jeg hadde fått lavt blodtrykk, da jeg går på Selozok (for en myocarditt som hadde for flere år siden). Var til lege (ikke fastlege som er på ferie), blodtrykk viste 120 over 80 eller 70 som jo er bra. Legen mente en må ha under 100 på det øverste trykket hvis en skal bli svimmel (er forresten 58kg), stemmer dette? Har også hørt at blodtrykk går opp ved legebesøk, men det er kanskje ikke snakk om så stor forskjell at det utgjør noe..? ( Vurdere også å kjøpe blodtrykksmåler å måle hjemme, men er disse hjemmemålerne til å stole på egentlig?)
Tok også blodprøver på jern, ferritin, tiamin(B12)og stoffskifte som var fine.
Var til optiker og hadde synsprøve i april, bruker til daglig linser. De ville kanskje ha sett det om jeg skulle ha fått en øyensykdom eller er det bare øyenlege som kan se det?
Legen jeg var til sa også at det kunne hende at det myke i(bak) øyeeplet kunne ha blitt litt klemt og at det kunne ta uker eller måneder for det rettet seg igjen, men det var mest eldre som fikk dette, skjønte ikke hva han mente med dette, har du hørt noe om dette?
Han mente også at dette kunne være stress og at det kunne vare lenge. Og det kan jo godt være siden jeg har sittet mye foran pc i vår og sommer i forbindelse m studier. I løpet av denne 2,5 ukers perioden har jeg hatt ganske sterk hodepine tre ganger, (også vondt i kjeven når det skjer.) Har vært til massasje av nakke,skuldre to ganger nå uten at det har hjulpet noe på denne såkalte svimmelheten. Fysioterapeuten sa at det ikke var no rart at jeg hadde vondt i hodet da disse punkt som påvirker spenninghodepine(mellom skulderbla) var veldig ømme. Videre sa han at en kunne bli svimmel av stive muskler men det var i forbindelse med raske bevegelser eller når en reiste seg fra senga osv.. Går også på Diane, men det er vel merkelig om jeg skulle få bivirkninger av disse da jeg har brukt de i 2 år nå, eller hva?
Leste om netthinneløsning, kan det være dette? Har bestilt time til fastlegen men den er ikke før om en måned.
Skulle jeg kanskje vært til øyenlege? Dette ble mange spørsmål men..
Hilsen "ute av fokus"

Relevante sykdommer/medisiner: medisiner: Selozok 50mg, Diane.

Kvinne, 29 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Svimmelhet kan skyldes mange forskjellige faktorer, noen kan komme fra hjernen, andre fra likevektsorganet i øret, noen fra øyet og man kan dessuten bli svimmel hvis man er ustø i beina av en eller annen grunn. Dessuten kan enkelte medikamenter gi svimmelhet.

Du har jo ikke startet med nye medikamenter, og forteller ikke om symptomer fra øret. Det er ut fra det du forteller heller ikke noen grunn til å tro at du ikke står stødig på beina av noen grunn.

Med hodepine og plager fra øynene tror jeg mest på at det er herfra plagene kommer - og selv om synet ditt var korrekt for en tid tilbake så kan det jo oppstå sykdommer i øyet likevel. Det er tydelig at det er noe som ikke er riktig når du ikke klarer å fokusere ordentlig og det er flekker i synsfeltet. Dette er ikke typisk netthinneløsning, men noen må jo se inn i øyet ditt for å vurdere om noe er galt. Det vil også være naturlig å måle trykket i øyet ditt. Jeg er ikke helt sikker på hva legen din mente med at det myke kunne ha blitt klemt i øyet. Det er vanskelig å gi noen gode diagnoseforslag fordi plagene dine er litt diffuse - men noen må altså se inn i øynene dine - og det må kanskje en øyelege gjøre hvis du ikke føler du fikk godt nok svar hos legen du var hos. Noen optikere er flinke til å vurdere øynene - men har jo vanligvis ikke den kompetansen som en øyelege har. Dessuten kan det ha oppstått sykdom etter at du var hos optikeren i april.

Blodtrykket skal du ikke bekymre deg over - det er neppe forklaringen på noe når det er så normalt som det er. Jeg synes det er unødvendig med hjemmeblodtrykksmåler når du har normalt blodtrykk, men apparatene er gode og like pålitelige som måling hos legen hvis man gjør det på korrekt måte. Diane er neppe forklaringen på plagene.

Hodepinen kan godt stamme fra stram muskulatur, det ville ikke være unaturlig ut fra det du forteller om stress og pc-jobbing.

Les mer om svimmelhet på linkene over til høyre.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 199,-