Ustødighet som kommer og går

Spørsmål

Jeg har et tilstand som er vanskelig å beskrive nøyaktig. Noen ganger får jeg en følelse av at jeg skulle falle (uten at jeg faktisk gjør det). Noen ganger føler meg ustødig når jeg gå, med mild svimmelhet. Det går bra når jeg sitter ned. Noen ganger tar kroppen min tid til å tilpasse seg til ny stilling, for eksempel fra sittende til stående. Jeg kan gå for et par uker uten disse symptomer, så kommer de tilbake igjen. Jeg har vært på flere utredning, med ingen funn. Jeg har vært undersøkt av spesialister i hjertesykdommer, tatt EKG, arbeid, arbeids EKG, 24 timers hjertemåler osv., tatt MR (caput med hjernenervene), gjort 24t BT måling (gjennomsnitt normalt snitt <130 sBT og dBT85), utvidet blod prøver, øre-nese-halsspesialist, kiropraktor. Jeg har en blodtrykksmåler hjemme, og har merket at noen ganger er blodtrykket er høy opp til 140 /104 for en stund før den stabilisere seg igjen rundt og bli rundt <130 og 86. Jeg lurer om hva som kan være årsaken til denne ustadighet. Jeg føler meg ikke frist nok.

Mann 47
Svar

Hei,


Det ser ut som at du har hatt en fin oppfølging. Når vi hører om denne type problem, tenker vi som leger systematisk på hva som kan føre til denne følelsen du har. Vi går gjennom hjerne, hjerte, nervesystemet, infeksjoner, metabolske sykdommer som diabetes, øyesykdommer, autoimmune problemer, psykiatriske problemer som angst og PTSD osv. Jeg regner med at man har sjekket for enkle ting som diabetes og ortostatisk hypotensjon, i tillegg til vitaminmangel, alkohol, nikotin, koffein eller andre stoffer du bruker, medisiner du bruker som kan føre til disse symptomene, kosttilskudd du tar, urter eller teer du bruker, hodeskader fra før, proprioseptive problemer i nervesystemet, dvs muskel og bevegelsessansen din, og migrene hos deg eller i familien din. 

Jeg vet ikke hvor lenge du har hatt disse problemene, men generelt kan man si at hvis du har hatt disse i årevis uten at noen andre symptomer eller problemer har utviklet seg, så er det antageligvis ikke noe farlig. Det er ikke en grunn til at man ikke skal gå videre og prøve å finne ut hva som forårsaker denne følelsen. Hvis de fleste andre ting har blitt eliminert, er det ikke dumt å se en migrene spesialist og se om de tror det kan være en type migrene, eller evt tenke på om du har hatt traumatiske opplevelser eller andre ting som gjør at du har angstsymptomer eller PTSD. 



Hvis du har flere spørsmål, ta gjerne kontakt. 


Lykke til videre.


Mvh,


Nina Bryhn, MD