Uforklarlige besvimelser

Spørsmål

Det gjelder min mann, som har vært hos lege tidligere. Uten at en har kommet frem til at noe var galt. Men, noe må være galt, veldig galt: Han mister bevisstheten. Dette hendte på nytt natt til søndag. Og denne gangen var han lenge borte. Dette var skikkelig skremmende, og vi (barna våre og jeg) var redde for at han skulle dø...

Første gang det hendte er for ca 10 år siden. Så gikk det to-tre år før det hendte på nytt. Nå er det litt over et år siden forrige gang. Og det hender alltid på samme måte:

Han våkner og må tisse, står opp går på do. I det han står der, og de første dråpene kommer, mister han bevisstheten. Uten noe forvarsel. Han er ikke kvalm, slapp eller svimmel først. Han bare ramler om (mens han slipper luft og det kommer rare lyder fra strupen). Huden blir iskald og våt.

Som regel hender det jo ikke noe. Men de gangene det har hendt at han mister bevisstheten har omstendighetene rundt vært like: Rommet som han sover i er litt varmt eller har dårlig luft og han har drukket alkohol. De fleste gangene dette har hendt, har vært når vi har vært på tur (og overnattet i hytte, campingvogn eller telt).

Denne gangen var vi i campingvogn, og selvfølgelig uten strøm på mobilen. Må innrømme at jeg fikk panikk, og skremte nok også ungene (på 9 og 12) mer enn nødvendig.

Mannen min har vært idrettsutøver hele livet. Han trener ofte og har et veldig sunt kosthold, og det er sjeldent at han drikker annen alkohol enn en eller to øl.

En annen ting (som vi ikke har satt i sammenheng med denne hendelsen) er at han får veldig vondt i magen når han spiser paprika. En gang ble han også skikkelig dårlig etter å ha spist grillet laks med rømme og salat..

Denne gangen hadde han koset seg med god mat, to øl og en Cognac etterpå. Da vi la oss om kvelden kommenterte jeg at han hadde så rar lukt fra munnen.. Det minnet nesten om neglelakk-fjerner.. Den lukten hadde han fortsatt fra munnen fire timer senere (etter at han hadde kommet til bevissthet).

Hva i alle verden kan dette være symptomer på ? Vi vil så gjerne sjekke hva det evt. kan være, og lære hva vi evt. skal gjøre når/om det skjer igjen.

Er veldig takknemlig for svar !
Hilsen fra en meget engstelig ektefelle.

Mann, 39 år

Svar

Hei!

Dette var en merkelig sykdomshistorie, og det er klart at noe er galt med mannen din, han bør og skal utredes grundig hos lege helt til man finner årsaken til dette.

Han besvimer altså når han står og later vannet, etter at han har stått opp. Dette kan lede mistanken til et akutt blodtrykksfall, noe som godt kan oppstå etter at han står opp og spesielt i det man later vannet. Har han drukket alkohol kan dette bidra til et slikt blodtrykksfall.

Kald og klam hud er også forenlig med et akutt blodtrykksfall.

Når plagene har vart såpass lenge og ikke øker i intensitet er det vel mindre sannsynlig at symptomene skulle representere kreftsykdom i feks hodet/hjernen. Også sukkersyke høres litt usannsynlig ut selv om det kan gi besvimelser og bevissthetstap. Hva lukten fra munnen hans betyr kan jeg ikke svare på, men personer med uoppdaget sukkersyke kan få acetonlukt fra munnen hvis blodsukkeret stiger til høye verdier.

Da er imidlertid bildet mer dramatisk og han ville ikke kommet til seg selv og blitt normal igjen uten behandling.

Jeg har ikke umiddelbart noen tro på at dette skyldes spesifikke matvarer, det tror jeg nok er mer tilfeldige sammentreff.

Selvfølgelig er dette skremmende!!!! Dere skal oppsøke lege når dette skjer og fastlegen skal utrede mannen din så langt som mulig med hjerteundersøkelser, blodtrykksmålinger (gjerne hele døgnet), blodprøver, kroppslig undersøkelse osv.

Jeg tror mest på at situasjonen er utløst av et lavt blodtrykk som faller ytterligere når han står opp og når han tisser.

Idet han faller om må dere passe på at han ikke skader seg, hvis han er borte i mer enn noen få sekunder må dere sørge for at han får frie luftveier og deretter ringe ambulanse/lege. Les mer på linkene over til høyre.