Ubehagsfølelse i hodet

Spørsmål

Hei!
Jeg har den siste tiden vært plaget med ubehag, en slags ekkel følelse på høyre side av hode. Det sprer seg ifra bak øyet og tinninga og bakover. Det gjør ikke vondt, men er veldig ubehagelig. Antagelivis mest med tanke på at det er hjernen vi snakker om.Jeg var i en bilulykke i des `98 der jeg gikk rundt på taket og slo hodet mitt ganske kraftig. Men mistet ikke bevisstheten, har vært på utredning i CT, så MR der dem så muligens antydning til AV-Fistel. Ble så sendt på Angiografi, uten at noe ble funnet. Men det jeg lurer på er om det kan oppstå senskader som følge av dette, noe som dem ikke har sett på før?
Ved snakke ved fastlegen (vikarierende vel og merke), framstiller hun meg bare som litt småpsykotisk. Så ja jeg har snakket med henne om det. Men ikke sikker på om jeg gidder og snakke med henne igjen om det, dette har vært fra og til hele tiden siden ulykken. Men den siste tiden syns jg det har forverra seg.
Er jeg bare overhysterisk eller hva......??

Mann, 23 år

Svar

Hei.
Jeg kan ut fra opplysningene dine dessverre ikke si deg sikkert hva dette akn være for noe. Vedvarende ubehagsfølelse i halve hodet uten egentlig hodepine kan skyldes en lang rekke forhold. Det er eksempelvis vanskelig, for ikke si umulig, å kjenne forskjell på ubehag som skyldes forhold i hjernen og som skyldes forhold utefor hjernen, som for eksempel i hodehuden. Irritasjoner i hudnervegrener her kan tidvis gi slikt ubehag, som så sklir over igjen etter noe tid uten at man finner noen sikker årsak. Dette er helt ufarlig. Når du har vært grundig billedmessig undersøkt med både CT, MR og MR-angiografi uten at noe galt er funnet, tror jeg du kan føle deg trygg på at det ikke er noe galt inne i hodet som gir deg dette ubehaget. Dersom dette skulle utvikle seg ytterligere, synes jeg allikevel du bør oppsøke lege for å få undersøkt det hele, eventuellt med nye bilder, dersom det er lenge siden du ble utredet sist, og ubehaget er kommet til etter siste undersøkelse.

Så til ditt spørsmål om senskader. Når man skal vurdere senskader etter ulykker, er et vanlig mål på om det er noen sammenheng det man kaller "brosymptomer", altså hvorvidt plagene har vært sammenhengende til stede hele tiden etter ulykken. Dette gir som regel også god klinisk mening: Dersom dette symptomet har oppstått lenge etter ulykken, og det tidligere ikke er påvist skader som skulle kunne gi denne type symptom, er det ingen grunn til å tro at det er noen sammenheng. Dersom dette ubehaget har kommet til i det siste, det vil si lang tid etter ulykken, tror jeg altså ikke at det er en sammenheng med denne.

Til sist: Ikke nøl med å oppsøke legen din igjen ved behov. Det finnes ikke noe sånt som "falske" eller "uekte" symptomer. Dersom du har en plage, er den reell for deg, og ingen andre kan si at den ikke eksisterer. I medisinen er det allikevel tidvis slik at når man ikke kan finne noen god forklaring på symptomene, er man nødt til å vente og se an utviklingen. Dette er fra tid til annen en god strategi, og er ikke det samme som ikke å ta symptomene på alvor !

Lykke til !