image: Ubehagelig følelse på side av ansikt. Trigeminusnevralgi?

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Ubehagelig følelse på side av ansikt. Trigeminusnevralgi?

Spørsmål

Hei, Jeg en en 36år gammel mann som har hatt en irriterende/ubehagelig følelse på høyre side av hals/øre/ansikt en stund. Det hele startet tilbake i 2019 da jeg gikk til legen etter en lengre tid med ubehag som utviklet seg til dottfølelse og tinnitus i høyre øre.

Det var ikke den klassiske pipe/hyle-lyden men det hørtes mer ut som en takvifte eller propeller som "spant rundt" med en intervall på 0,5-1sek. Jeg la også merke til at lyden kom og gikk avhengig av hodestillingen jeg hadde. Samtidig med dette hadde jeg et trykk i høyre siden av ansiktet, spesielt under høyre øye.

Jeg ble henvist til en ØNH lege som etter CT/MR (høsten 2019) kunne påvise kronisk bihulebetennelse. Samtidig så fortalte ØNH legen at tinnitus'en kunne stamme fra en betennelse i kjevebenet som forplantet seg.

Jeg fikk operasjon for bihulene samt forminskninger av nesemusling og korreksjon av skjeve skillevegger i mai 2020.

Den siste tiden har ikke det opprinnelige ubehaget spesielt i øre og hals regionen gitt seg. De siste ukene så har jeg også en opplevelse av at jeg setter oftere fast mat i halsen når jeg spiser. Når jeg svelger kommer det en følelse av at noe er "tørt" eller at der er en klump ved strupehodet på samme side. Ubehaget i høyre øret er også tilbake men ikke som tinnitus, mer at det stikker plutselig.

Jeg har bestilt tannlegetime som er i slutten av mars for å se om det hele kan besvares med betennelse i kjevebeinet.

Jeg klarer derimot ikke å roe meg helt, og når nerver tar overhånd så er det sjeldent de snilleste sykdommene som får plass i hodet. Jeg lurer på om de tingene jeg beskriver kan puttes i samme kategori eller om jeg burde utredes andre steder enn tannlegen.

Mann 36
Svar

Hei.

Ja, jeg synes at du skal utredes videre av lege også, i tillegg til planlagte tannlegetime. En del av det du beskriver her, kan gi mistanke om en type nervesmerter som heter trigeminusnevralgi. Trigeminusnerven deler seg i tre grener som går til hver sin tredjedel av hver sin ansiktshalvdel, og ut fra dette samt en eksakt angivelse av hvor ubehaget kjennes, så er det relativt enkelt for legen din å kartlegge om det er dette det kan handle om.

Ta derfor kontakt med fastlegen din med et konkret spørsmål om du kanskje kan ha trigeminusnevralgi.

Men trigeminusnevralgi vil vanligvis ikke gi problemer med svelging og ubehagsfølelse i halsen, slik du forteller om.

Du var undersøkt for dette i 2019 av ØNH-lege, men det er altså allerede halvannet år siden, og siden ubehaget vedvarer, synes jeg derfor at mye tilsier at din fastlege bør henvise deg til en fornyet vurdering av ØNH-lege. Operasjonen du fikk anbefalt og gjennomført har jo forøvrig heller ikke hjulpet deg til å bli kvitt disse plagene, og det er en medvirkende faktor til at du bør undersøkes påny av ØNH-lege nå.

Jeg håper at rådene kan være til nytte for deg, og ønsker deg lykke til.

Illustrasjonsbilde øverst: rumruay / Shutterstock / NTB

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-