Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Ubehag i 4. og 5. finger, nerve som ligger i klem?

Spørsmål

Hei jeg er plaget med vondt å ømhet i lillefingeren og ringfinger på begge hender. Fingrene føles til tider svake og slappe. Det gjør stort sett vondt når jeg holder på med ting som telefon, ratte i bilen, bruker pc (pleide spille ganske mye på pcen før det startet å gjøre vondt)). Det skjer stort sett når jeg må bruke hendene til noe over tid. Noen ganger kan det ta opp til 10-15 min før det gjør vondt, mens andre ganger kommer det med en gang. Jeg har vært plaget med dette i nesten 2 år nå, og jeg var hos legen en gang i 2019 og fikk respept på smertestillende. Da fikk jeg beskjed om at det vil gå over i løpet av en ukes tid, noe det ikke gjorde. Jeg har så prøvde å ta voltaren eller smøre voltaren gel over der det gjør vondt, men med svært lite virkning. Jeg har prøvd å sove med splint på håndledd og på albuen for hindre at jeg bøyer for mye på armene, men det har ikke hatt så mye effekt heller. Nå i det siste har det blitt verre, så det går ut over jobb og humør. Burde jeg prøve oppsøke legen igjen, eller er det noe annet jeg kan prøve for lindre dette?

Mann 28
Svar

Hei.


Jeg synes du skal oppsøke legendin igjen nå, og da kan du fortelle legen din at jeg mistenker at dette skyldes den nerven som går ut til de to fingrene, nervus ulnaris. Hvis denne er under mekanisk press over noe tid, slik som f.eks. langvarig PC-bruk, hvor albuen ligger mot bordplaten, så kan det utløse stikkende følelse i de to fingrene du forteller om. De kan også bli litt "visne" eller nummene. Nerven til disse to fingrene ligger i et lite spor på albuens ytterside, og der kan den lett kommer under press mot underlaget. Dette kan du selv teste ved  finne nerven i et lite spor på utsiden av albuen, gnikke litt på den, og så vil du merke at det iler og prikker i 4. og 5.finger. Samme nerven kan også ligge under press i håndleddet. Da handler det om en tilstand som heter karpal tunnel syndrom, som kan behandles med en liten operasjon hvor en lager rommeligere forhold for nerven akkurat der.

Alt i alt så har jeg betydelig mistanke om at dette skyldes mekanisk irritasjon av denne nerven, og derfor synes jeg du skal gå til legen din nå med tanke på å få bekreftet dette, og å diskutere hvilke tiltak eller behandling som kan hjelpe deg. Hvis det er dette som er årsaken, hjelper naturlig nok hverken smertestillende tabletter eller gel. 

Håper at svaret kan være til nytte. Lykke til.