Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Trøtthet, nedsatt kognitive evner, dobbeltsyn m.m.

Spørsmål

Hei! Jeg har slitt med helseproblemer de siste årene. Jeg har ingen allergier og har ett svært moderat alkoholforbruk, men jeg røyker dessverre rundt 15 røyk om dagen og har gjort det de siste 20 årene. Jeg er 182 cm høy og veier 70 kg. Jeg har oppsøkt min fastlege flere ganger hvor jeg også har blitt sendt for undersøkelser til en rekke spesialister. Jeg har tatt diverse blodprøver for blant annet vitaminnivå og det ble oppdaget svært lavt D-vitaminnivå hvor jeg fikk tilskudd skrevet ut på resept. Dette har hjulpet på urolighetene i kroppen. Grunnet symptomer trodde jeg at jeg hadde lavt stoffskifte, men blodprøven var negativ. Legen min hadde mistanke om struma, noe som heller ikke var tilfelle. Jeg har tatt lungetest hos fastlegen og fikk score på ca 80%. Jeg har tatt røntgen av lungene, MR av hode og ultralyd av hals to ganger og intet negativt er funnet. Noen symptomer: - svært trøtt og slapp - dårlig korttidshukommelse - bruker lengre tid på f.eks enkle regneoppgaver - til tider kraftige humørsvigninger - svært trege fysiske bevegelser - dårlig kroppskoordinering - stiv ansiktsmaske med dårlig mimikk, føles som ansiktet er fullt av vann - ubehag i hals og nakke, til tider klumpfølelse i hals rundt adamseplet - svært ustabilt nervesystem, særlig etter kaffe - hoster opp flere ganger i timen en slags blanding av vann og hvitt skum (se bilde), veldig hvit farge med høyt luftinnhold og til tider blandet med fastere slim (hvitt eller grått) - til tider ubehag i negler, både hender og føtter - dårlig bevegelse i fingre og tær - «blemmer» som ser ut som ødem ved tommelrot på venstre hånd (se bilde) - til tider dobbeltsyn og ustabilt synsbilde, som om synsfeltet gjør vertikale rykk og og ned - ubehagelig "smak" i munnen, nedsatt smaksans

Mann 41
Svar

Hei

Her var det svært mange symptomer og jeg må innrømme at jeg som ØNH spesialist ganske sikkert kommer til kort her. Jeg skal likevel forsøke å svare deg etter beste evne.

Dine symptomer er: trøtthet, slapphet, dårlig korttidshukommelse, dårligere kognitive evner, periodevis kraftige humørsvingninger, svært trege fysiske bevegelser, dårligere kroppskoordinasjon, stiv ansiktsmaske med dårlig mimikk, ubehag i hals og nakke, klumpfølelse i hals, produktiv hoste, ubehag i negler, til tider dobbeltsyn, ubehagelig smak i munn.

Det er alltid vanskelig å stille en diagnose når man får symptomene ramset opp skriftlig uten muligheten for å undersøke dem klinisk. Om alle disse symptomene kan forårsakes av en og samme tilstand eller om det er snakk om separate tilstander, er også vanskelig å si, men jeg tenker her at autoimmun nevrologisk sykdom som f.eks. Myasthenia Gravis, bør utelukkes. Dette er en sjelden sykdom, så sannsynligheten for at du lider av denne sykdommen er svært liten.

Anbefaler deg å derfor å oppsøke din fastlege igjen med spørsmål om det kan dreie seg om autoimmun nevrologisk sykdom (f.eks. Myasthenia Gravis). 

God bedring og lykke til!