Trening og hodepine

Spørsmål

Er i dag i normalt god form, men kunne med fordel trent vekk 5 kilo. Høyde 178, vekt 77. Har tidligere (5 år siden) vært i mer enn gjennomsnittlig god form hva kondisjon angår pga mye aktivitet i form av løping, fjellturer og et godt grunnlag fra tidligere trening som roing og generell styrketrening.

Trener innebandy ca 1,5 timer 1 g. pr uke. Dette blir ganske intensivt og jeg er et konkurransemenneske som ikke akkurat demper innsatsen. Jeg føler ikke selv at jeg tar meg helt ut, men jeg er nesten uten unntak plaget av kraftig hodepine etter trening og den påfølgende natten. Jeg har ellers svært sjelden vondt i hodet.

Hva kan dette skyldes?

Til en viss grad har jeg erfart at væske (helst energidrikk som f.eks. XL-1) reduserer smertene.

Jeg ser frem til din tilbakemelding.

Mann, 37 år

Svar

Hei!

Jeg har nylig besvart et spørsmål om hodepine i forbindelse med sex. Hodepine i forbindelse med trening er en beslektet tilstand. Delvis kan hodepinen skyldes kraftige spenninger i nakke og skuldre i forbindelse med trening og påfølgende "nakkehodepine". I tillegg hender at høyt blodtrykk og en aktivering av stresshormoner kan føre til endringer i sirkulasjonen i blodkarene til hodet, og via en mekanisme som likner mekanismen ved migrene utvider blodårene seg og gir en sterk, bankende hodepine. Hodepinen kan vare i noen få minutter, men noen ganger i mange timer.

Slik hodepine kan forebygges ved bruk av migrenemedikamenter før trening, når først hodepinen har kommet kan den behandles med vanlige, reseptfrie medikamenter. Hvis det foreligger nevrologiske symptomer eller andre symptomer på affeksjon av hjernens funksjon, bør du vurderes av nevrolog. Bare i helt sjeldne tilfeller skyldes slik hodepine sykdommer i selve hjernen.

Kontakt legen din for en samtale angående forebyggende migrenemedikamenter.