Tilbakeslag av rødming

Spørsmål

Jeg har alltid rødmet lett. Bare jeg hoster, ler, trener lett eller det er litt varmt blir jeg lett rød. Når jeg ble flau ble jeg veldig rød! Fikk ofte kommentarer på et også. Dette gjorde at jeg ble redd for å rødme og rødmet i alle mulige settinger hvor oppmerksomheten ble rettet mot meg. Jeg hadde daglig uro/angst for å rødme og å komme seg gjennom skolehverdagen var veldig tungt. For ca 10 år siden ble jeg operert mot ansiktsrødme på A-Hus. Operasjonen heter Bilateral Thoracoscopisk Sympatectomi. Etter å ha vært sterkt plaget med rødming i mange år ble jeg endelig kvitt rødmingen og angsten som fulgte med rødmingen. Bivirkninger var at jeg svettet litt mer på ryggen og føttene. Tørre hender, men disse plagene var ikke store. Etter operasjonen jeg fikk et mye bedre liv! Før operasjonen fikk jeg ofte kommentarer på rødmingen min, men etter operasjonen ble det slutt på det. Helt fantastisk å bare tenke at nå rødmer jeg, men så skjedde det ikke. For ca 2 mnd siden lo og tullet jeg om noe litt flaut med en venninne, da sa hun plutselig: "Synes du rødmer litt jeg?" Kjente jeg ble helt uvell av den kommentaren. Det er første gang siden operasjonen at jeg får den kommentaren. Etter dette begynnte jeg å tenke på at "nå må jeg ikke rødme." Daglig plages jeg av tanken. Så fikk jeg samme kommentaren sist helg også. Da var jeg på en fest så kan jo hende jeg allerede var litt rød siden jeg hadde drukket alkohol og det var veldig varmt. Har altså fått kommentaren "synes du rødmer litt jeg" 2 ganger de siste par mnd. Kjenner jeg blir helt dårlig av dette. Er så redd for å få tilbake rødmingen og dermed min sosiale angst. Spørsmålet mitt er om det er mulig at etter 10 år kommer rødmingen tilbake? Dersom rødmingen kommer tilbake er det mulig å operere igjen?

Kvinne 36

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei, 

Takk for ditt brev. I følge studier forekommer såkalt kompenserende rødme (tilbakeslag) og svette alt fra 60 til 90% av pasientene etter slik kirurgi. Mekanismen for dette er uklar, men ser ut til å være assosiert med noen komenserende mekanismer for termoregulerende funksjon i kroppen. Fordi forekomsten og graden av kompenserende plager ser ut til å være relatert til graden av hvor mye kirurgen fjerner ved operasjon, har noen ment at slike inngrep bør begrenses. Du bør snakke med dem igjen og høre hva som er aktuelt. 

Har du spørsmål om NEVROLOGI?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Mirza Jusufovic NEVROLOGI
Pris fra 259,-