Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Tarmplager, angst

Spørsmål

Mann 37 år, har hatt mageproblem i 15 år. Utredet flere ganger for IBD, men ingen funn så har diagnosen IBS. Er godt vant til daglige smerter i magen i forbindelse med IBS, men dette har jeg handtert greit og tilpasset livsstil etter dette. For 1 år siden, etter en 6-8 mnd med jobb stress og kolikk barn ble jeg totalt utslitt. Sove maks 1-2 timer hver natt i strekk, for så å bli våknet av skrikende baby. Jeg begynte å våkne med panikkangst av skrikingen. Fikk uro og angst i kroppen. Trang til å bevege bein og armer, vanskelig å ligge i rolig om natten. Muskelsmerter, prikking, nummenhet, gele i bein og armer. Leamus i hele kroppen men mest i leggene, det rykker synlig kontinuerlig. Det er nå gått et år, sliter med søvnen, hjernen virker høg aktivert om natten og musklene rykker. Er utslitt når jeg våkner. IBS smertene er overskygget av muskel smerter og de små rykningene i muskler som synes øker. Forrige uke våknet jeg med nummen tunge og hals, rart å svelge og må konsentrere meg for å "snakke" med tungen i perioder. Det er en kjempe belasting å gå slik over lang tid, nå med økende symptomer. Er fortsatt utslitt. Kan dette bare være stress og angst, jeg merker ikke at jeg stresser. Aner ikke hvordan jeg skal gripe dette an videre, har prøvd psykolog, puste teknikker osv. men hjelper ikke. Hvor vanlig er det med leamus i hele kroppen over et år. Musklene fungerer når jeg bruker de selv om de kjenne ut at de ikke vil "holde".

Mann 37

Mann 37
Svar

Hei,

Takk for ditt brev. Du har hatt langvarige problemer fra magetarmsystemet slik at det er mistanke om en kronisk underliggende tilstand. Den mest nøyaktige måten å diagnostisere slike plagsomme problemer er å ta vevsprøver fra ulike steder i magetarmsystemet. Dette gjøres med en lysrørundersøkelse (kolonoskopi) i tarmene. Oftest finner vi betennelsesprosesser i vevet. IBS er en utelukkelsesdiagnose, det vil si når alle utredningsprøver er normale. Vi kan også ta CT og/eller MR og i tillegg se på blodforsyningen til tarmen, da forstyrrelser i sirkulasjon til tarmen kan også gi tarmplager og smerter (oftest i samband med måltider når tarmen må "jobbe ekstra"). Jeg ville foreslått en fullstendig utredning hvis ikke du har hatt det. Blodprøver kan også avdekke avvik.

Lite søvn over tid kan selvsagt forsterke symptomene så du bør prøve få nok søvn over tid. I perioder kan det være gunstig med innsovningstabelett. Muskelsmerter, prikking, nummenhet, gelefølelse, leamus og flere andre kroppslige plager kan alle ledsage angsten. Jeg forstår at det er en stor belasting. Disse plager bør behandles og det er lov å forsøke en annen psykolog. Det tar tid, men de fleste blir gradvis bedre. Det er viktig å oppleve gradvis bedring med tanke på prognose. Noen ganger vurderer vi medisiner mot angst og uro i tillegg til psykologisk hjelp. Sammen har det vist seg å være effektive tiltak. Lykke til!