Svimmelhet

Spørsmål

Jeg går nå på 5. året med staver p.g.a dårlig balanse. Det kom relativt brått etter et opphold i utlandet med kraftig urinveisinfeksjon. Tidligere har jeg nok hatt tendenser i den retning i nedoverbakke, men tilskrev det aldringsprosessen (72 år nå). Kom etter hvert til nevrolog som kunne slå fast at det ikke var Parkinson. Mulig diagnose ble nevropati. På siste sjekk slo en annen nevrolog fast at det ikke kunne være nevropati. Selv tenker jeg på diagnosen medikamentindusert parkinsonisme. Men den lidelsen skal visst gå i regress etter en tid uten medikamenter. Ved siden av dårlig balanse er det også et problem at jeg ikke kan stå lenge i ro. Beina begynner å skjelve, og jeg må gå videre eller sette meg ned. Jeg har nevnt mulig ortostatisk tremor for legene, men de har ikke kommentert det. I 25 år brukte jeg daglig Truxal, dette reagerte nevrologene på. Jeg sluttet med det, og gikk over til Vallergan som søvnmiddel. Jeg måtte selv finne ut at de var like uheldige for balansen som Truxal. Jeg har tidligere brukt en del alkohol og benzodiazepiner, men det er lenge siden nå. Det siste året har jeg hatt fremgang. Jeg har lenge gått 6,5 km daglig, det siste året med stavgang intervalltrening oppoverbakke. En delvis avrivning i leggmuskulaturen har imidlertid forhindret slik trening de siste to månedene. Og samtidig har balansen blitt dårligere. En korrelasjon, men det er lett å tenke seg årsakssammenheng. For to uker siden var jeg så dum å ta 20 mg Vallergan pga søvnløshet. Kan et slikt enkelttilfelle være nok til at balansen igjen blir redusert? Jeg er altså på jakt etter en diagnose som eventuelt kan hjelpe meg videre. Blodtrykk og puls er bra, undertrykket litt lavt (litt over 60). Jeg er nikotinavhengig, men bruker esigaretter. Kroppen min foretrekker et kosthold uten raske karbohydrater.

Mann
Svar

Hei.


Den ene gangen du tok Vallergan som du forteller om, kan på ingen måte gi en varig forverrelse av svimmelhet. Det kunne kanskje ha gitt svimmelhet akkurat mens du hadde medisinen i kroppen, men ikke i ettertid. Så det kan ikke være noen del av noen forklaring her.

Du skriver videre at du er på jakt etter en diagnose som kan hjelpe deg videre, og det forstår jeg godt, for finner man en forklaring /diagnose, så vil det tilsi hva slags behandling som er riktigst.

Her har du vært hos to forskjellige nevrologer, som mener det motsatte av hverandre når det gjelder spørsmålet om nevropati. Jeg kan naturligvis og dessverre ikke si noe om hva som har rett av de nevrologene, siden jeg ikke kan undersøke deg.  Men begge kan ha ikke ha rett, for det går ikke an å både ha og ikke ha nevropati, selvfølgelig. Derfor bør en komme til klarhet i dette, som et av stegene på veien mot en endelig og sikker diagnose. Det kan du oppnå enten ved å oppsøke nok en second opinion på dette hos en ny nevrolog, eller kanskje i første omgang ved at du og fastlegen i sammen leser hva de to nevrologene har begrunnet sine vurderinger med. Nevropati er ikke en uklar eller vanskelig diagnose å stille, den kan f.eks. bekreftes objektivt ved å undersøke nerveledningshastigheten med en undersøkelse hvor en sender en svak strøm gjennom de mistenkte nervene, og ser en på responsen i nerven om der foreligger nevropati eller ikke.

Der finnes som du vet, svært mange mulige årsaker til svimmelhet, og uten undersøkelser og utredninger er det ikke mulig å antyde noe som helst om diagnoser, det ville bli ren gjetning, noe du ikke har noen nytteverdi av. 

Mitt råd til deg er derfor å fortsette utredninger v/fastlege og nevrolog, evt kan også en ØNH-lege involveres.

Håper at informasjonen og rådene her kan være til nytte for deg videre, og ønsker deg lykke til.