Svimmelhet

Spørsmål

Hei almenleger!
Jeg er en mann just fylt 60 år som ønsker å spørre om tiltagende svimmelhet. De siste 2 måneder har jeg merket en ca 2 sekunders "bølgefornemmelse" i hodet når jeg står opp av senga eller legger meg - f.eks fra sittende stilling. Det pussige er at følelsen er sterkere hvis jeg legger venstre side av hodet ned på puten - sterkere enn høyre side eller bakhodet. Antydning av svimmelhet ved oppreisning er vel normalt, men hos meg har det tiltatt.
Jeg har brukt Aprovel daglig i over ett år, men ikke merket noen bivirkninger tidligere.
For en del år siden var jeg plaget med periodontitt. Flere tenner ble trukket, men bakre jeksel i underkjeven på venstre side satt godt fast ennå og ble beholdt.
Den tjener nå som "ankerfeste" for en protese. Jekselen har i flere år vært betent (litt puss kommer ut dersom en presser på tannkjøttet rundt). Tannen smerter ikke. For et år eller to siden kunne jeg kjenne en litt nummen og øm følelse i kjevebeinet opp mot hodet, men ingenting nå.
Jeg har litt psoriasisplager - og også litt i øregangene. Jeg bruker Ibaril liniment ved behov.

Kan min lett tiltakende svimmelhet komme av:

1. Vanlig bivirkning etter 1 år med Aprovel?
2. Tannbetennelsen har "ubemerket" spredt seg opp gjennom kjevebein m.m. til øreregionen og infiltrert balanse- og likevekts-organet i øret?
3. Psoriasisen har "spist" seg innover til mellomøret og forstyrrer balansen/likevekten?

Jeg er spent på deres svar og anbefaling.

Relevante sykdommer/medisiner: Se ovenfor

Mann, 60 år

Svar

Hei !

Jeg tror jeg skal starte med å besvare dine konkrete spørsmål:

1) Om svimmelheten kan skyldes blodtrykksmedisinen Aprovel.
Ja, det kan det. Det er en kjent bivirkning med mange blodtrykksmedisiner, inkl. denne. Det som taler imot det, er at du først brukte den i rimelig lang tid UTEN å kjenne svimmelhet, men på den andre side så kan det være slik at den nå har fått blodtrykket ditt for lavt igjen, og dette kan gi svimmelhet. Spesielt typisk er det som kalles ortostatisk hypotensjon, som betyr at blodtrykket synker (og man svimler) når man reiser seg brått, hvilket du sier at du kjenner mer av nå enn til vanlig.
Du bør derfor få sjekket blodtrykket ditt, og se om det kanskje være for lavt. Legen vil også måle blodtrykket ditt først sittende, så stående, for å se om du har slik ortostatisk hypotensjon. Hvis blodtrykket ditt er for lavt, eller "lavt nok", evt synker når du reiser deg, vil det være naturlig å tenke på en dosereduksjon eller evt slutte med Aprovel. Ta dette opp direkte med legen din.

2) Om tannbetennelsen "ubemerket" har spredet seg gjennom kjevebein og infiltrert balanseorganet i innerøret.
Nei, særdeles usannsynlig. Det er tenkelig at det er teoretisk mulig, men jeg har aldri hørt om det, og hadde du hatt det, hadde du nok vært svært syk med feber og uttalte smerter i øret, uttalt svimmelhet m.v.

3) Om psoriasisen har "spist" seg innover til mellomøret.
Nei, ikke mulig.

Forøvrig vil jeg si at en del av det du forteller, gir meg tanker om at du kanskje har det som kalles Benign Posisjonell Vertigo (BPV) / Godartet stillingsavhengig svimmelhet.
Dette kan du lese mer om i vedlagte link.
Det som får meg til å tenke på dette, er at du har typiske symptomer som at svimmelheten utløses av og forverres av visse stillinger med hodet, slik du beskriver. F.eks. når du står opp av senga eller legger deg, og at du får det når du legger venstre side av hodet ned på puten og ikke særlig på høyre side.
Ved denne tilstanden har det lagt seg krystaller i buegangene i innerørets balanseorgan, og disse krystallene kan lage forstyrrelser i den frie bevegelsen av væsken inni disse buegangene, hvilket igjen gir svimmelhetssymptomer. når man så flytter på hodet, vil disse krystallene flyte rundt avhengig av hvor de ligger, og fremprovosere symptomer.
Les mer om dette i linken.
Hvis det er dette du har, finnes der også visse behandlingsmetoder og egenøvelser som kan hjelpe, ved at det påvirker disse krystallenes posisjon.
Spør om din lege kan disse behandlingsmetodene, dersom legen finner ut at det er slik BPV du har. De kan være veldig hjelpsomme.
Det kalles "Epleys manøver". Les mer om dette i vedlagte link.

Det er også fullstendig mulig å ha to årsaker på en gang f.eks. at du bruker for stor dose blodtrykksmedisin eller har bivirkninger av denne, OG samtidig slik BPV / "krystallsyken" / Stillingsbetinget svimmelhet.

Der finnes forøvrig mye mer info om svimmelhet på Lommelegen.no enn de to linkene jeg har lagt ved. Legg inn søkeordet "svimmelhet" i søkerubrikken øverst til høyre på Lommelegens forside, og du får opp mange flere interessante artikler.

Jeg synes du skal ta kontakt med din lege for å bli undersøkt mhp disse to mest sannsynlige årsakene til din svimmelhet, især fordi at dette jo kan bidra til at du blir bedre ved at de rette tiltak / riktig behandling da kan iverksettes.

Lykke til og god bedring !