Svimmelhet

Spørsmål

Mitt spørsmål er om noen kan hjelpe meg med min svimmelhet - dette begynner å bli et skikkelig problem, Har vært sånn i snart et år!! Har vært hos masse leger og det som blir sagt er det enkle at det er virus på balansenerven. Kanskje det er det, men noe må da kunne gjøres. Trenger noen som kan dette skikkelig og gi meg noe eller gjøre noe sånn at jeg slipper å gå sånn. Det går opp og ned med dette, men enkelte dager må jeg ha hjelp opp og ned trapper og må holde meg i veggen når jeg går. hHar ikke vært hos nevrolog (som jo dere ikke har),På forhånd takk

Kvinne, 45 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Det å være plaget med svimmelhet er noe som rammer svært mange mennesker i alle aldre. Det å finne årsaken til svimmelhet er dessverre ikke alltid like enkelt, svært mange sykdommer og tilstander kan nemlig gi slike symptomer.
Følelsen av å være svimmel styres i første rekke fra balanseorganene våre i det indre øret, her ligger det man kaller for buegangene. Disse gangene er fylt med en geleaktig væske og står i dirkete forbindelse med nervesystemet via balansenerven.
Dette systemet er svært nøyaktig og selv små forandringer eller skader kan før til kraftig svimmelhet eller problemer med balansen. Dette kan være alt fra bakterieinfeksjon i det indre øret til bivirkninger av enkelte medisiner.
I tillegg kan forstyrrelser i de sentra i hjernen som kontrollerer og koordinerer balanse forårsake svimmelhet. Alt fra en enkel forkjølelse til mer alvorlige sykdommer kan forårsake slike midlertidige eller kroniske forstyrrelser. Også sykdommer og tilstander fra hjerte og kretsløp kan gi svimmelhet som et av hovedsymptomene, for eksempel hjerterytmeforstyrrelser eller lavt blodtrykk.

Når det gjelder hva som er skyld i dine plager så er ikke det så lett for meg å si sikkert uten å kunne undersøke deg nærmere. Imidlertid skriver du at noen leger har ment at det skyldes så kalt virus på balansenerven.
Den sykdommen som oftest forårsaker "virus på balansenerven" er benign paroxsysmal posisjonell vertigo (BPPV).
Hos personer med denne tilstanden finnes der små krystaller i væsken som ligger inne i buegangene og når hodet kommer i bestemte stillinger så vil disse krystallene irritere nervene slik at man får en akutt følelse av kraftig svimmelhet.
Når man får så kraftige svimmelhets anfall så blir man også veldig kvalm og man kan føle seg dårlig i lang tid etterpå, man får også ubehag fra magen.

BPPV kan diagnostiseres ganske enkelt med noe man kaller for Dix-Hallpikes test, dette utføres av de fleste øre-nese-hals spesialister, det er også mange allmennleger som kan dette. Også behandlingen er ganske enkel og går ut på å bevege hodet på spesielle måter slik at krystallene bli flyttet ut av buegangene, dette kalles Epleys manøver.
Det er noe uenighet i fagmiljøene om hvorvidt denne behandlingen egentlig hjelper eller om det mer er kroppen selv som etter hvert "behandler" tilstanden selv. Så vidt jeg kan finne ut finnes der imidlertid nok eksempler på at den har virket til at jeg i hvert fall vil anbefale et forsøk hvis det er BPPV som er årsak til plagene dine.

Nå kan selvfølgelig være en annen forklaring på plagene dine enn BPPV, jeg ville snakket med fastlegen om en eventuell henvisning til en øre-nese-hals spesialist eller en nevrolog. Svimmelhet er et svært plagsomt symptom og når du har betydelige plager mener jeg absolutt at man bør starte mer utredning for å finne ut av det.

Håper dette har vært til hjelp!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 289,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn