Svimmel om natten

Spørsmål

Hei

Jeg våkner i løpet av natten med kraftig svimmelhet(alt går rundt), kvalme og vondt i øvre del av magen. Jeg er så svimmel og kvalm at jeg bare må ligge, klarer ikke reise meg opp. Når anfallet er over (i løpet av 1 time)er jeg skikkelig guffen. Går gjerne et par dager med lette symptomer. Har vært hos lege med prob. tidl, m/ fant ikke ut av det. Det som er litt rart er at det bare skjer på natten/når jeg sover. Har hatt dette problemet i noen år nå. Kan være fin en lang periode og så plutselig er det der igjen.

Kvinne, 29 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Svimmelhet er en vanlig plage og som oftest har den en ufarlig forklaring. Følelsen av å være svimmel styres i første rekke fra balanseorganene våre i det indre øret, her ligger det man kaller for buegangene. Disse gangene er fylt med en geleaktig væske og står i dirkete forbindelse med nervesystemet via balansenerven.
Dette systemet er svært nøyaktig og selv små forandringer eller skader kan før til kraftig svimmelhet eller problemer med balansen. Dette kan være alt fra bakterieinfeksjon i det indre øret til bivirkninger av enkelte medisiner.
En sjelden gang kan det også være symptomer på alvorlige sykdommer slik som svulster, dette er nok helt sikkert ikke tilfelle hos deg siden plagene da ville vært mye mer konstante og ikke kun kommet mens du sover.

Hva som er årsaken til dine plager er ikke så lett å si, det er selvfølgelig ganske rart at plagene kun kommer om natten mens du sover.
Jeg kommer i utgangspunktet kun på en tilstand som kan passe med dette, og det er det vi kaller for benign paroxsysmal posisjonell vertigo (BPPV).
Hos personer med denne tilstanden finner der små krystaller i væsken som ligger inne i buegangene og når hodet kommer i bestemte stillinger så vil disse krystallene irritere nervene slik at man får en akutt følelse av kraftig svimmelhet.
Det kan altså tenkes at du i forbindelse med bevegelser i søvne plasserer hodet i en slik stilling at dette skjer.

Når man får så kraftige svimmelhets anfall så blir man også veldig kvalm og man kan føle seg dårlig i lang tid etterpå, man får også ubehag fra magen.

BPPV kan diagnostiseres ganske enkelt med noe man kaller for Dix-Hallpikes test, dette utføres av de fleste øre-nese-hals spesialister, det er også mange allmennleger som kan dette. Også behandlingen er ganske enkel og går ut på å bevege hodet på spesielle måter slik at krystallene bli flyttet ut av buegangene, dette kalles Epleys manøver.
Du kan lese mer om dette ved å følge linken på toppen av dette svaret.

Det kan selvfølgelig være en annen forklaring på plagene dine enn BPPV, jeg ville snakket med fastlegen om en eventuell henvisning til en øre-nese-hals spesialist eller en nevrolog (spesialist på nervesystemet). Svimmelhet er et svært plagsomt fenomen og når du får såpass sterke anfall så mener jeg absolutt at man bør starte mer utredning for å finne ut av det.

Håper dette har vært til hjelp!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn