Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Svimmel og mangler «midtlinjen» i kroppen

Spørsmål

Hei, Jeg er en kvinne på år, som er veldig bekymret for tiden, og har en del ubesvarte spørsmål. Da jeg var år, fikk jeg diagnosen menieres. Dette på bakgrunn av svimmelhet, øresus og dottfølelse i øre. Jeg har ikke attakvise anfall, og har aldri hatt det. Spesialistene brukte veldig lang tid på å stille diagnosen, da symptomene ikke viste typiske anfall med svimmelhet, men heller en vedvarende svimmelhet. I det siste har formen min endret seg veldig. Jeg har sterke kvalmebølger hvor det kjennes ut som jeg skal kaste opp - hvorpå bølgen plutselig gir seg, og blir erstattet av en merkelig form for svimmelhet. Det kjennes ut som underlaget beveger seg, og at svimmelheten er i hodet (tidligere føltes det ut som hele kroppen var svimmel). Jeg har nedsatt balanse på høyre side av kroppen, men dette har endret seg betraktelig de siste 2 mnd. Nå heller kroppen mot venstre/forover. Tidligere hadde jeg god kontroll på balansetapet, og det viste ikke fra utsiden. Nå har jeg noen ganger problemer med å holde meg stødig, og det kjennes ut som jeg skal falle ved noen anledninger. Det føles ut som jeg mangler midtlinjen i kroppen. I tillegg sliter jeg med tåkesyn, og noen ganger dobbeltsyn. Dette kan komme av overbelastning/tretthet i øynene, men jeg syns det er merkelig at det kommer og går. Jeg merker det spesielt når jeg er en plass med mye folk, hvor jeg må bruke mye krefter på å holde stødig gange, og se meg godt for. Jeg har også i perioder problemer ifht vannlating - det kjennes ut som jeg ikke får tømt blæren tilstrekkelig, og føler trang for å tisse 2-3 min rett etter vannlating. Disse periodene varer gjerne 4-5 dager, før ting stabiliseres igjen. Det samme gjelder avføring. Jeg sliter med forstoppelse/diaré, og har sjelden normal avføring. Jeg føler meg ofte nummen i bena, som om de er helt kraftløse. Jeg har også ofte leamus rundt på hele kroppen, og stikninger i tær og ansikt. Hva kan dette være? Jeg er så redd og bekymret.

Kvinne 42
Svar

Hei, 

Takk for dine spørsmål. Det var leit å høre at du er bekymret p.g.a. ubesvarte spørsmål så vi skal prøve å hjelpe deg med dette. Du har Ménières sykdom med øresus, svimmelhet og dottfølelse i et øre, men ikke de typiske anfallsymptomene. Nå plages du av kvalme og en form for svimmelhet - det kjennes ut som underlaget beveger seg, kroppen heller mot venstre og forover. Det føles ut som du mangler «midtlinjen» i kroppen. Svimmelhet er veldig plagsomt. I tillegg har du tåkesyn, dobbeltsyn som kommer og går. I perioder problemer med å tømme urinblæren adekvat og økt vannlatingstrang. Dessuten forstoppelse eller diaré. Ofte nummen i bena, leamus i hele kroppen, og stikninger i tær og ansikt. 

Plagene dine er mangeartede og det vil nok kreve en legeundersøkelse for å kunne si noe mer nøyaktig. Man må se dette i en helhet og å gå gjennom hvert enkel symptom for seg blir feil. Det vil være viktig å fastslå hvorvidt dette er relatert til din kroniske Ménières sykdom og som ikke er utenkelig. Kanskje du går til kontroller for denne kroniske tilstand hos en ønh-lege som du kan kontakte? 

En del av symptomene dine som økt vannlatingstrang, løs mage, leamus og diverse stikninger kan tyde på økt aktivitet i sympatikus nervesystemet, nesten som det er på høygir og som ved redsel kan ytterligere forverres. Da er det snakk om feil funksjon, ikke sykdom. Jeg synes uansett at din svimmelhet bør behandles av en god fysioterapeut med kunnskap om vestibulær opptrening som vi ser har god effekt. Litt avhengig av hva legeundersøkelse viser kan det være aktuelt med MR scanning, og spesielt dersom plagene kom akutt. Jeg håper at dette var avklarende for deg, med ønske om snarlig bedring.