Stikkende hodepine, sannsynlig muskulær årsak

Spørsmål

Hei!
Jeg har periodevis hatt korte intervaller med en form for stikking i venstre side av hodet. Det sitter ganske høyt oppe i hodet og er mer bak enn foran (der hodet "svinger" fra siden og bakover). Det er ikke uutholdelig, men virkelig ubehagelig de få sekundene det varer. Det hører med at jeg har svært stive muskler i hele ryggregionen(nakke, skuldre og nedover i hele ryggen). Jeg har også vært plaget av en viss svimmelhet som jeg regner med at kommer fra stive muskler. Svimmelheten gjør ikke at rommet går rundt, men at jeg føler meg "ør" og ønsker å slappe av. Jeg lurer selvfølgelig på hva denne stikkingen er, om den er ufarlig og muskulær, eller om jeg bør utredes grundig og snarlig.

Jeg vil gjerne tillegge at jeg trolig lider av helse- og dødsangst. Den har økt det siste året og jeg tolker hvert eneste kroppslige signal til det aller verste (som at stikking og svimmelhet er hjernesvulst). Angsten er sterkere i perioder, og i det siste har den trolig sørget for stikkinger i hjertet og vanskeligheter med å sovne. Jeg anser meg selv for å være en fornuftig jente, som med all sannsynlighet er frisk, men redselfølelsen tar stadig overhånd. Jeg har ikke legeskrekk, og har vært der tidligere (i vår) for å sjekke mine blod- og jernverdier pga svimmelheten, alle verdier, blodtrykk og så videre var normalt. Jeg var også hos øyelege, hvor alt også var normalt. Som en ekte hypokonder tenker jeg selvfølgelig at jeg kan bli syk rett etter legebesøk, men som regel roer et profesjonelt svar meg relativt mye.

Jeg er en ellers frisk 21åring, som både trener og spiser relativt sunt. Studerer til daglig og har det godt sosialt. Har derimot opplevd en del kreft i familien, som jeg tenker at kan ha påvirket min helseangst. Tarmkreft er det eneste som har gått igjen, så det har trolig ingen relevanse til mine syptomer, selv om det en gang spredde seg til hjernen. Jeg ønsker sterkt at mine syptomer blir tatt alvorlig, til tross for min angst.

Kvinne, 21 år

Svar

Hei, og takk for spørsmål.

Jeg synes du kan ta det ganske med ro mhp de stikkende følelsene du har i hodet. Slik som du beskriver plagene sitter det med all sannsynlighet i hodebunnen, og kan være resultatet av en viss anspenthet/muskelstivhet.

Sammenhengen er oftes den at når muskulaturen stivner til står den hele tiden under et visst spenn. Rygg/nakke/skuldermuskultur har festepunkter oppover i nakken, og videre over dette ligger hele muskelplaten som dekker hodebunnen. Når muskulaturen står under press blir det nesten som små seneskjedebetennelsespunkter i hodebunnen. Dette kan du kjenne med fingeren, at det er små og ømme punkter når du trykker deg i nakken og hodebunnen.

Sykdom inne i skallen din ville ytret seg på helt annen måte. Ikke som stikninger, men mer som alt det andre du sikkert har lest om sykdom, trykkfølelse, svimmelhet, hodepine over det hele, synsforstyrrelser, lammelser etc. Videre ville tester du hadde tatt hos din lege kunne gitt utslag, høyt blodtrykk etc.

Jeg synes du skal slå deg til ro med dette foreløpig, og stole på at den undersøkelsen du fikk gjort hos din lge var helt normal.

Henvisning til fysioterapeut? Psykomotorisk behandling? Snakk med din fastlege om dette.