Smitte ved blidtakning

Spørsmål

Hei. Jeg tok en blodprøve i dag. Før prøven så jeg at det var litt blod på kanyleholderen. Jeg vet ikke om det var der hvor kanylen festes eller på innsiden av kanyleholderen, men jeg er sikker på at jeg så noe rødt. Jeg så forøvrig at den som tok blodprøven satte på en ren/ny nål. Jeg ble litt perpleks og spurte ikke om blodet mens jeg var på legekontoret. Imidlertid ringte jeg damen som tok prøven i etterkant og forhørte meg. Hun sa at det er en mekanisme i prøvetakingsutstyret som forhindrer at blodet renner tilbake til kroppen min og at det var 100% sikkert at evt blod fra andre på kanyleholderen ikke kan ha kommet inn i min blodbane. Stemmer dette? Kan jeg være 100% sikker på at jeg ikke har blitt smittet av noe? Hun fylte to rør/glass med blod. Kan blodet mitt ha kommet i kontakt med det andre blodet og feks rent tilbake i min blodåre da hun byttet rør/glass? Jeg er kjempebekymret nå og totalt fylt med angst. Og bebreider meg selv for at jeg ikke ba om å få en ren kanyleholder. HVA GJØR JEG? Må jeg ta hepatitt og hiv prøver?? For meg så ryker faktisk hele sommeren nå fordi jeg må gå å tenke på dette. En hepatitt c prøve for eksempel må vel tas 12 uker etter evt smittetidspunktet for å være sikker?

Mann 44
Svar

Hei! Dersom dette ble gjort i Norge kan du være helt sikker på at du ikke er smittet. Det brukes kun engangsutstyr til blodprøvetaking og det blodet du så kommer ikke fra noen andre. Det kan du være helt sikker på. Det er ikke grunn for testing av hepatitt eller andre infeksjonssykdommer