Smerter i hender

Spørsmål

Jeg kjenner en sterk smerte i hendene mine, og det er forklart med atrose. det er sikkert riktig. Jeg har en sterk sviende følelse i hendene/fingre, og sterke smerter. Jeg trodde smertene ville avta med tiden (det har legen sagt at det ville) men jeg føler mer smerte nå enn tidligere år. Nå i det siste har jeg også fått sterke støt/strøm -smerte i to av fingre (pluss håndbaken) på høyre hånd, som plager meg mer - og som jeg ikke forstår. De er mer kontinuerlige, Jeg får smerter også ved kun lett berøring. Er dette en del av atrose? samtidig med at de påviste atrose, fant de ut at jeg hadde lavt stoffskifte. Jeg er mye trøtt, men har merket god effekt av levaxin. Den hadde også god effekt på smertene i fingre, men det var kun rett etter doseøkning og kom altså tilbake. Nå er jeg mer stiv og vond enn noen gang.

Det bekymrer meg at jeg blir verre, fordi jeg ellers føler meg ung og frisk. Jeg er i full jobb og har en aktiv fritid. 3 barn og mann. I tillegg til disse rare følelsene i den høyre hånd, føles det som om skallen min "krymper/strammer og liksom "drar meg oppover" (føles helt rart og si..) og jeg kjenner meg så kraftløs og "lost". Jeg har noen ganger følt at jeg har subbet/snublet når jeg går, men setter det i sammenheng med min stivhet (som også er tiltagende) eller at jeg blir mer sliten enn før av fysisk aktivitet. Har ikke nevnt subbing eller skallen min til lege da det føles veldig rart. Men sett i sammenheng med den merkelige følelsen i min hånd/fingre blir jeg engstelig. Er det noe å engste seg for? eller er dette forbigående plager?

Jeg har nylig tatt mye prøver, og det ser veldig bra ut. bortsett fra at jeg må ha tilskudd d.vitamin.

Svar

Hei,
Hvis dette skal stamme fra nerver så pleier det å komme fra irritasjon av nerver i enten nakke eller håndleddet, sistnevnte ses spesielt hos overvektige. Kombinasjon med slitasje i fingre vil selvsagt forsterke smerteopplevelsen. Mange rister i hender for å lindre plagene. For å komme til bunns, bruker vi først å undersøke hudfølelse og kraft i fingre og armen ellers. Det gir pekepinn på hvorvidt nervevev ikke fungerer optimalt pga. dette trykket. Noen ganger kan man trykke på disse steder i håndleddet og fremkalle aktuelle plager pga. økning av dette trykket ytterligere. Uansett, vi pleier på mistanke å måle nerveledningshastighet, denne faller pga. dette trykket. Da har vi diagnostisert tilstanden og vi pleier å henvise videre i systemet til kirurg som kan vurdere behov av avlastning av nerver. Dette med "krympefølelse av hodet" kan jeg ikke sette sammen med dine håndplager eller forbigående bedring pga. stoffskiftemedisin. Det finnes legemidler (f.eks. Neurontin) som ma nkan bruke i påvente av et inngrep for å lindre plagene. Lykke til!