Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Smerter i bena

Spørsmål

Vondt i begge føtter. Vondt på innsiden av leggene, men av og til bak og på framsiden også. Etter hvert har jeg fått smerter oppå rista. Dette gjør vondt værre hvis jeg tar på rista. Smerter i tærne på begge føtter i tillegg. Noen netter har jeg intens kløe oppå vrista. Vet ikke om det er bitt eller om det er noe annet. Hver morgen og noen dager, svikter ene foten, og med voldsom smerte. Dette( smerten) gir seg med en gang jeg regulerer foten litt. Har tatt masse blodprøver, og de var fine, unntatt ALAT, som viste 59. Så jeg måtte komme tilbake til ny prøve om 3 mnd. Smertene har vart i 1.5 år, og jeg begynner å bli sliten. Kan du si litt om hva det er, og om leverprøven har noen betydning på dette. I tillegg har jeg håravfall, som sliter på psyken. Men siden blodprøvene er fine, så mangler jeg ikke noe. Det er tatt blodprosent, blodplater, hvite blodlegemer , senkningsreaksjon, CRP, stoffskifte, nyrefunksjon, natrium, kalium, kalsium, magnesium, urinsyre, vitamin B9, vitamin B12, vitamin D, og jernlagre. Også prøver for revmatologisk sykdom. Alt var normalt. Den ene leverprøven ALAT viste 59, noe som er litt forhøyet. Jeg er bekymret.

Kvinne 51
Svar

Hei! Det kan høres ut som du plages av nervesmerte eller nevropatisk smerte. Dette skyldes skade på nervene. Årsaken kan være sukkersyke, høyt langvarig alkoholkonsum eller som ledd i andre sykdommer. Typisk for slik nevropatisk smerte er at berøring som vanligvis ikke er vondt, kan gi en ubehagelig smerte. Smerten kan være brennende, stikkende i karakter. Ved polynevropati vil man i tillegg ha en progredierende kraftsvikt eller nedsatt følelighet. AlAT verdi på 59 er ubetydelig og har neppe noen sammenheng. Dersom du skulle ha hatt et stort alkoholkonsum over tid, kan det forklare en lett forhøyet ALAT og symptomene fra bena, men du nevner ikke noe om det. Uttalt kløe på kroppen kan sees i forbindelse med en tilstand som kalles primær billær cirrose. Det er en lever/gallegang tilstand som sees hyppig hos kvinner i din alder. Men det forklarer ikke plagene fra bena og du har slik jeg forstå lokalisert kløe. 

Altså: Mitt råd er at du blir henvist til nevrolog for vurdering av smerter og kraft/reflekser mm i bena. De vil kunne si noe om grad av polynevropati. Behandling av nevropatisk smerte. Neurontin eller Lyrica bør prøves.