Smerter etter behandling

Spørsmål

Hei, jeg er en 24 år student som gikk til kiropraktor for nyoppstått tensjonshodepine med mykdelsbehandling og nåler i nakke/øvre rygg(ingen manipulasjon). Responderte bra. Skulle ha siste kontroll time 13.03.17, var litt sliten i korsryggen/anspent pga studie den dagen (ingen smerte) og kiropraktor sa hun kunne se på det, hun la mg på en benk, og vridde overkropp og ben motsatt side for å knekke i korsryggen. Høyre side gikk greit, men på venstre side kom det en skikkelig knekk langt ned i korsryggen med smerte. Resten av dagen ble smertene store og jeg fikk nevrologiske smerter som stikking og nummenhet i fot og lår. Sykehus morning etter.Kort fortalt lå jeg sengeliggende i 2 uker med sterke smerter, og kunne ikke sitte/gå, og stikkinger/nummenhet i ben/lån. Etter 2 uker med mye ulik smertestillende og betennelse dempende (artrotec), begynte smertene å avta litt og kunne gå.Fortsatt mye vondt I venstre side korsrygg hvor manipulasjonen strakk til (men toppen er tatt) etter 3 uker, og stikkende smerter i Venstre utside og innside lår,venstre og høyre rumpe på sidene og over, og nummenhet over fot og bakside legg og ankel venstre side mest (litt prikking høyre side), og nummenhet til tider ved under setet/endetarmåpning. Urin og avføring normalt. Vanskelig å fungere, ført til mye kostnader: lege,sykehus,medisin og transport.Aldri hatt smerter eller plager i korsrygg før. MR 18.03.17, har lastet opp beskrivelse som bilde. Kan MR funn beskrive noe av smertene og nervesmertene jeg har? Er det prolaps/begynnende prolaps? Kan "minimal skivebukning" oppstått når kiropraktor har manipulert og smerte oppsto? Kiropraktor sier at det ikke er affeksjon av nerve fra skivebukning og ikke noe korrelasjon med nervesmerte. Hun mener nervesmerter skyldes betennelse/irritert område etter strekk/skink/belastning den dagen. Men dette har vedvart i 3 uker nå. Hva kan nervesmerter skyldes, og hvordan kan en anse prognosen på korsryggsmertene? Vil dette bli kronisk? Kan jeg føre sak?

Svar

Hei,
Du hadde en en kraftig episode der som kom etter behandling. MR av lenderyggen tatt 18.03.17 viser lette slitasjeaktige forandringer, dette ser vi ofte og disse gir oftest ingen plager/symptomer siden det er så beksjedent. Men een betennelse i området kan gi litt plager. Du bør veiledes i fremtiden av en fysioterapeut for å forebygge at dette skrider frem eller utvikler seg til prolaps. Forandringer her gir ikke hodepine, men vil kunne gi smerter lokalt og/eller i setet og bena, dersom det er en kjemisk irritasjon (betennelse). Jeg har ikke alle detaljer hva skjedde den behandlingsdagen... Disse forandringer er foreløpig ikke prolaps og/eller begynnende prolaps. Vi vet ikke hvorfor noen får slitasje av virvler og andre ikke, men vi anbefaler ikke kiropraktikk. Genetiske årsaker har nok en betydning. Ved kiropraktikk kan det være unaturlige krefter på ryggsøyle ved manipulasjon. Det er riktig at disse lenderyggforandringer ikke påvirker nerve fra skivebukningen bedømt ut fra MR men en kjemisk irritasjon av nerver pga betennelse kan det. Nervesmerter kan skyldes betennelse eller mekanisk trykk, sistnevnte er utelukket. Jeg vil anbefale oppfølging av fysioterapeut for korsryggsmertene, det tar litt tid men prognosen i din alder er svært god. Lykke til!