Smertene gjør ikke vondt

Spørsmål

Jeg har fått påvist prolaps i nakken og har noen spørsmål relatert til det. Jeg jobber med IT med mye statisk sitting fremfor skjerm men er ellers aktiv med styrketrening og sykling. Jeg har slitt med vond rygg og låsinger og smerter i nakken over lang tid (flere år). Fikk antageligvis prolapsen for 1.5 måneder siden når jeg gjorde sk chins under trening. Følte da et tydelig knepp i nakken med tydelige smerter etterpå. Etter har jeg slitt med forskjellige symptomer som varierer fra helt smertefri til moderate smerter. Symptomer •Strålende smerter mellom skulderbladene og ut i høyre arm. Smertene gjør ikke veldig vondt men er slitsomme. Oftest ikke vondt i nakken når jeg har disse moderate smertene •Følelsen av svakhet i høyre arm (tror ikke dette er reelt da jeg ikke ser noen tendenser til mistet styrke når jeg trener) •Høyer hånd er ofte kald •Bråe bevegelser gjør av og til veldig vondt i nakken •Låsinger i nakken kan skje men ikke så ofte. Dette var et problem før påvist prolaps og har ikke skjedd de siste to månedene. Når det inntreffer er det vanskelig å se til høyre eller ned og er oftest veldig smertefullt •Symptomfri når jeg ligger og skal sove. På morgen våkner jeg som oftest helt uten smerter. •Smertene blir litt verre ved stillesittende (på jobb), men føles bedre under helgen da jeg er mer i bevegelse Jeg har generelt ingen problemer med styrketrening og synes det føles bra å være i bevegelse. Jeg har vært i kontakt med en fysioterapeut før påvist prolaps og fått noen nakkeøvelser. Hun har ikke sett noen grunn til å endre disse nå etter påvist prolaps. Spørsmål. 1.Bør man utrede prolapsen nærmere hos en spesialist? Er det eventuelt noen risiko med å ikke gjøre noe med problemene? Jeg tenker da om prolapsen kan bli verre om det viser seg at jeg trengte behandling / operasjon? 2.Pleier en prolaps å bli bedre over tid? Altså pleier symptomene å gå over eller venter jeg bare på at ting blir dårligere med tiden og etterhvert operasjon? 3.Risiko ved operasjon?

Mann 38
Svar

Dette må behandles av fysioterapeut med veiledning. Dette både for at du skal bli bedre og unngå tilbakefall. En lege f. eks. fastlege kan først undersøke deg, ev. også nevrolog hvis mye symptomer. Jeg anbefaler fysio fremfor "ingenting". Vi opererer kun ved langvarige problemer med mye smerter og lammelse. Prolaps blir i hovedsak bedre over tid, men kan komme tilbake. Man kan skade nerver under operasjon og det kan oppstå infeksjon. Om du er sent ute må gjøres ved at en lege undersøker deg her og nå, så jeg anbefaler det måtte det være din egen lege eller en spesialist. Lykke til!